Úszás, Európa-bajnokság

2024.05.21. 12:34

A siófoki olimpikon is vízbe ugrik az Európa-bajnokságon

Elnökségi ülést tartott a Magyar Úszószövetség, a testület elfogadta a két kapitány, Sós Csaba és Gellért Gábor előterjesztését a júniusi belgrádi Európa-bajnokság indulóit illetően.

Sonline.hu

Budapest 20220622 Úszó VB Németh Nándor Fotó Nemzeti Sport Árvai Károly vizes vb úszás

Fotó: Árvai Károly

Június 10. és 23. között Belgrádban Európa-bajnokságot rendeznek, és a medencés úszók a kontinensviadal utolsó napjáig teljesíthetik az olimpiai A-szinteket, vagyis igencsak fontos verseny vár – elsősorban rájuk.

A Magyar Úszószövetség elnökségi ülésén kiderült, hogy a medencés viadalon 16 férfi és 18 hölgy képviseli a magyar színeket, míg az Eb első hetében rendezendő nyílt vízi számokban négy-négy sportoló állhat rajthoz.

Sós Csaba szövetségi kapitány az egyes távokon az előző, vagyis a 2022-es római Eb-n úszott nyolcadik versenyző időeredményét szabta meg kritériumként, azaz csak olyan indulhat júniusban, akinek elvi esélye van a döntős szereplésre.

Érdekesség, hogy a medencés csapatba nem fért be Hosszú Katinka, aki jelenleg egyetlen számban sincs az első négyben a magyar ranglistán – az Eb-n egy távon négy úszó indulhat egy országból, ám az előfutamokból csak ketten juthatnak tovább. Mindez azt is jelenti, hogy a háromszoros olimpiai bajnoknak, ha ott akar lenni egyéni számban is Párizsban, az addigi kvalifikációs viadalokon kell(ene) megúsznia valamelyik számban az olimpiai A-szintet.

Akkor még hiányzott a csapatból Kós Hubert is az olimpiára való készülés végett, de azóta edzője, Bob Bowman meggondolta magát, hogy mégis induljon egy versenyen Párizs előtt. Fő számát, a 200 hátat az ötkarikás játékokra tartogatja, ellenben 50 és 100 pillangón, valamint 50 és 100 háton rajthoz fog állni, továbbá 200 vegyesen is, amelyen Eb-címvédő.

Sós kapitány elmondta, valamennyi váltóban lesz magyar csapat, ám ezek végleges összeállítása a helyszínen dől el, illetve az is, hogy mindenki élni kíván-e az összes rajtlehetőséggel: a csapatnévsorban nem szerepel, mert egyelőre még kérdéses, hogy Milák Kristóf a három pillangó és az 50 gyors mellé bevállalja-e még a száz és kétszáz gyorsot, hogy rajtkőre lép-e Márton Richárd 200 gyorson és Zombori Gábor 200 mellen. A siófoki Németh Nándor is indulni fog az Eb-n, ami biztos, 50, 100 és 200 méter gyorson. 

A nyílt vízi csapat maximális létszámban érkezik a szerb fővárosba – négy-négy férfi és női indulóval –, ahol ismét műsoron van a 25 kilométer, azaz hét versenyben lehet rajthoz állni. Az egykori kaposvári úszó, Balogh Vivien nyílt vízen bizonyíthat.

Az Európa-bajnokságra utazók

Medencés csapat: férfiak: Gálicz László, Holló Balázs, Jászó Ádám, Kovács Attila, Kovács Benedek, Kós Hubert, Márton Richárd, Mészáros Dániel, Milák Kristóf, Németh Nándor, Telegdy Ádám, Török Dominik, Sárkány Zalán, Szabados Bence, Szabó Szebasztián, Zombori Gábor. Nők: Ábrahám Minna, Békési Eszter, Burián Katalin, Fángli Henrietta, Flück Nóra, Hatházi Dóra, Jackl Vivien, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Komoróczy Lora, Mihályvári-Farkas Viktória, Molnár Dóra, Pádár Nikolett, Sebestyén Dalma, Senánszky Petra, Szabó-Feltóthy Eszter, Ugrai Panna.

Nyíltvízi csapat: férfiak: Betlehem Dávid, Gálicz Péter, Hambardzumyan Arshak, Rasovszky Kristóf. Nők: Balogh Vivien, Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Olasz Anna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában