Bemutatkozott a somogyi agrárium

2024.05.11. 19:05

Lendületet vettek a térség termelői a marcali expón

Helyi és környékbeli kézművesek, őstermelők, vállalkozások és intézmények mutatkoztak be az Új lendület expón, Marcaliban. Ötvennégy kiállító várta az érdeklődőket, hogy megmutassa, a somogyi vidék értékekben gazdag.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

A régi marcali vásárok hangulatát idézte a Kiss László Sportcsarnok környéke szombaton, ahol helyi termelők, vállalkozók, civil szervezetek és önkormányzatok is kitelepültek a háromnapos rendezvényre, hogy bemutatkozzanak. 
– Termelői mézet és puszedliket hoztunk a marcali expóra, úgy gondolom, hogy kiváló lehetőség a részvétel, hiszen van lehetőség találkozni a vásárlóinkkal – mondta Ballér Róbert, hiszen a legjobb reklám egy őstermelőnek az, ha megismerik és visszatérnek hozzá a vásárlók. 

A frissebb vállalkozások számára is lehetőségeket tartogatott a vásár. – Ez a név, hogy Új lendület nekem pont aktuális, hiszen nemrég költöztünk ide a régióba, Öreglakra és azért jöttem el, hogy megmutassam az embereknek, hogy mivel foglalkozunk a Barakah Farmon– árulta el Bohonya Andrea, a Barakah Kecskefarm egyik tulajdonosa. 

A rendezvény egyik célja éppen ez volt, hogy lehetőséget kapjanak a termelők és vállalkozások a bemutatkozásra. – Különös érzés fogott el, amikor felmerült az ötlet, hogy csináljunk újra vásárt Marcaliban. Érettségi után Budapesten éltem, de amikor a vásár volt, mindig hazajöttem, mert itt igazi forgatag volt és mindenkivel lehetett találkozni és bármit meg lehetett találni, amire az embernek csak szüksége volt – mondta Pozsonyi Márk, vásárigazgató. Hozzátette: a szervezés során figyelemmel kellett lenni arra, hogy a világ megváltozott és az online vásárlások korában, amikor minden egy kattintásra van csak tőlünk, magas az emberek ingerküszöbe.

–  Fontos, hogy az emlékekből ne csak éljünk, de táplálkozzunk is – hívta fel az egybegyűltek figyelmét Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke. Hozzátette: ne azon töprengjünk, régen milyen szép időket éltünk meg, hanem azzal kell foglalkozni, merre haladunk tovább.

– Ezen a hétvégén a kistermelőktől az agárgazdálkodókig, az élelmiszerfeldolgozás minden ágából bemutathatjuk a somogyi agrárium eredményeit – fogalmazott Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke a szombati megnyitón.

A vásár második napját a rendezvény fővédnöke Feldman Zsolt államtitkár nyitotta meg, aki elmondta: a kormányzat a gazdák és a vidéki vállalkozások partnere, a magyar vidékkel szövetségben dolgozik. 

– Míg Nyugat-Európában több olyan ország akad, ahol komoly konfliktus alakult ki a kormányzat és a vidék között a mezőgazdasági kedvezmények csökkentése, a támogatások megvonása miatt, addig a magyar agrárium éppen az ellenkezőjét élheti meg – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Új lendület expón. Példaként említette, hogy az őstermelőket jelentős adókedvezmény segíti, valamint szélesedtek a kistermelők értékesítési lehetőségei. Háromszorosára növelték a vidékfejlesztési támogatások forráskeretét, idén már a legkisebb vállalkozások is pályázhatnak fejlesztési és beruházási projektjeikhez segítségre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában