Kapaszkodó

2024.05.16. 12:00

Esélyt teremt a hátrányos helyzetű gyerekeknek az együttműködés

János vitéz és a robotika találkozott Kastélyosdombón, az Ökumenikus Segélyszervezet elő gyereknapján. A rendezvényen újabb négy éves stratégiai megállapodást írt alá a Segélyszervezet és az E.ON Hungária Csoport.

Koszorus Rita

Fotó: Muzslay Péter

Beidomították a robotkutyát és a robotautókat a kastélyosdombói rászoruló gyerekek a Kapaszkodó 2.0 program keretében tartott élménynapon. De legóautókat is programoztak és közösségi játékokon is részt vehettek.
– Ez annak a tanulóműhelynek a lezárása, kicsit a gyereknapra készülődve, amelyet egész évben biztosítottunk a gyerekeknek. Egyrészt ez digitális felzárkóztatás, másrészt robotika oktatás – mondta az eseményen Takács Katalin, központvezető.

Fotó: Muzslay Péter


Míg a gyerekek új élményekkel gazdagodtak és megtapasztalták, hogy milyen izgalmas az informatika ezen ága, a felnőttek nagy dolgokról döntöttek. 
További kétszáz millió forinttal támogatja az E.ON Hungária Csoport az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. Az erről szóló négyéves megállapodást Kastélyosdombón írta alá Lehel László, a Segélyszervezet elnöke, valamint Jamniczky Zsolt, az E.ON vezérigazgató-helyettese. 
– Több mint húsz éve működünk együtt, töretlenül dolgozunk a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésén – mondta a Kastélyosdombón tartott sajtótájékoztatón Jamniczky Zsolt. – Hozzájárulunk a gyerekek iskolakezdéséhez, hiszen 15-ik éve iskolatáskákat töltünk meg, ezen alkalmakkor nagyon megérintő az az öröm, hogy úgy kezdhetik a gyerekek az iskolát, hogy töltve van az iskolatáskájuk. Hiszen van köztük olyan, akinek táskája sem lenne. Az elmúlt időszakban több mint 10 ezer táska telt meg – tette hozzá az E.ON Hungária vezérigazgató-helyettese.
Kiemelte: az együttműködés egy új szintre lépett, amikor a  Covid-19 járvány idején bezártak az iskolák és online oktatásra álltak át az intézmények. Sok gyermeknek nem voltak eszköze, sem a digitális felkészültsége. 
– Megpróbáltunk tenni a digitális oktatáshoz, ebből lett a Kapaszkodó 2.0 program, ahol tanműhelyekben, illetve önkéntesek 17 helyszínen az országban digitális ismereteket oktatnak. Ezernél is több gyereket tudtunk felhozni, hogy ne maradjanak le a digitalizációban, hívta fel a figyelmet Jamniczky Zsolt. 


– Évente 50 millió forintot költhetünk az E.ON jóvoltából különböző területekre. A Kapaszkodó gyerekprogramban, amelynek itt részesei vagyunk és aminek fő bázisa Kastélyosdombó. Iskolakezdésre, óvodakezdésre, ételosztásra az év végi ünnepek idején, valamint más karitatív programokra – mondta Lehel László, a Segélyszervezet elnöke.
Hozzátette: az energiaszolgáltató a térség fejlesztéséhez is hozzájárul. Hiszen korábban éppen az E.ON támogatásával készülhetett el az orvosi rendelő és a modern osztrák kisvárosok képét idéző faluközpont is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában