Közélet

2016.05.25. 05:14

Állami gyámságtól tartnak az önkormányzatok, az Ab-hoz fordul a TÖOSZ

Egyszerű többséggel határoz az országgyűlés arról, hogy kötelező lesz az önkormányzatoknak csatlakozni egy új, az államival összekapcsolható informatikai rendszerhez – ez áll az önkormányzati törvény Pintér Sándor belügyminiszter által a parlament elé terjesztett módosításában. A Települési Önkormányzatok Országos szövetsége (TÖOSZ) azt tervezi, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul – tudtuk meg Schmidt Jenő elnöktől, Tab fideszes polgármesterétől.

Fónai Imre

A beterjesztett törvénymódosítási javaslat több ponton is szinkronban áll azzal a februárban a nyilvánosság elé került, titkosnak szánt háttértanulmánnyal, melyről a mai napig nem derült ki, hogy ki volt a megrendelője.  
„A központi ASP biztosítja, hogy az önkormányzatok szoros kontroll alatt működjenek” – áll ebben a háttéranyagban, továbbá az is, hogy az ASP-t kötelezővé kell tenni, úgy, hogy „a polgármestereknek ne legyen tudomása a következő fázisról, a hivatal kiszervezéséről”. A „titkos” tanulmány szerint ugyanis az ASP-rendszer bevezetésével „létrehozhatók olyan központok, ahol nagy hatékonysággal elvégezhető azok a feladatok, amelyeket most a helyi hivatalok végeznek”.



Az ASP Pintér Sándor törvénymódosítási javaslata értelmében „a folyamatos pénzügyi állami ellenőrzés eszközeként is szolgál”, a rendszerhez való csatlakozás részleteit pedig kormányrendelet határozza majd meg. A belügyminiszter indoklásában az is olvasható: „A törvényjavaslat kötelezővé teszi egy adattárház felállítását az önkormányzati eladósodási folyamatok megindulásának felismerése és megakadályozása, a közpénzek önkormányzati felhasználása, a feladatfinanszírozás és a likviditási helyzet folyamatos nyomon követése céljából, a helyi önkormányzat gazdálkodási feladatainak támogatása és a folyamatos állami pénzügyi ellenőrzés feltételeinek biztosítása érdekében”.

Vagy ahogyan a stratégiai elemzés fogalmazott: „Az önkormányzati korrupció és eladósodási hajlam nem csökkent, ezért is fontos a döntéshozó és végrehajtó teljes szétválasztása... amennyiben a közbeszerzések és szerződések ellenjegyzése központilag történik (KÜSZ), gyakorlatilag lehetetlenné válik a helyi korrupció”. Mivel általában korrupcióval lettek megvádolva az önkormányzati vezetők, a TÖOSZ nemrég (ahogyan megírtuk) rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettessel szemben. Schmidt Jenő elnöktől tudjuk: az illetékes rendőrkapitányság szükségtelennek tartotta nyomozás elrendelését, e határozat ellen azonban fellebbezést nyújtottak be.

Schmidt Jenő: feszült az önkormányzati közhangulat, megértjük, hogy a köztisztviselők sztrájkolnak

Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök nemrég egyeztetett a Belügyminisztérium helyettes államtitkárával, fenntartásaik azonban változatlanok az önkormányzatok állami ellenőrzés alá vonásával kapcsolatban.  – Önmagában az ASP, mint informatikai szolgáltatás támogatandó és segítheti a települések, önkormányzati hivatalok munkáját – így a tabi polgármester. – A februárban napvilágot látott, elméletileg nem publikus stratégiai elemző anyag szerint azonban ezt az informatikai eszközt az önkormányzati pénzügyi szabadság korlátozására is fel lehet használni. Márpedig az autonómia csorbítása ellen fel kell lépnünk. A beterjesztett törvényjavaslat számos ponton a tényleges döntés jogát a kormányra ruházza, nem ismertek tehát a részletek, jogos lehet így a félelem és bizonytalanság az önkormányzatok részéről.

A TÖOSZ álláspontja szerint a rendszerhez való csatlakozást csak kétharmados törvénymódosítással lehetne kötelezővé tenni. Ha nem így történik, alkotmánybírósági kontrollt kezdeményezünk.
Schmidt szerint az önkormányzati szövetségek közös álláspontot alakítanak ki, és azt remélik, hogy úgy valósul meg az informatikai fejlesztés, hogy közben  nem csökken az önkormányzatok pénzügyi kompetenciája. – Ez az ügy is jelzi, hogy sajnos megingott az önkormányzati vezetők sokaságának bizalma a kormányzattal kapcsolatban, így meglehetősen feszült az önkormányzati közhangulat – tette hozzá az elnök.

Megkérdeztük, hogy az önkormányzati köztisztviselők jövő hónapra bejelentett kétórás figyelmeztető sztrájkjához hasonlóan a polgármesterek is sztrájkolni fognak-e. – Megértjük, hogy az önkormányzati köztisztviselők sztrájkolnak, hiszen nem látható, hogy a kormányzat az önkormányzati közszolgákat is sajátjaihoz hasonlóan kívánná kezelni – felelte Schmidt Jenő. – Az eltérő anyagi megbecsülés miatt azonban így az egységes közigazgatás állami és önkormányzati részre szakad, ami nem elfogadható. A polgármesterek nincsenek sztrájkhelyzetben, nekik ez az eszköz nem áll rendelkezésükre, ám egyéb nyomásgyakorlási megoldások is léteznek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!