Közélet

2016.05.05. 19:44

Borudvar: álljanak helyt a borászok az esetleges károkért

A balatonboglári Borudvar jogerős ítélet híján tehát erre a nyárra is bizonyosan marad a régi helyén.

Fónai Imre

A balatonboglári önkormányzat fellebbezése folytán másodfokú bíróság elé kerül a borudvarper. Ahogyan megírtuk, a Kaposvári Törvényszék első fokon eltiltotta a jogsértéstől a balatonboglári önkormányzatot, valamint arra kötelezte, hogy kártérítést fizessen a környék pert indító ingatlantulajdonosainak.



Három éve, 2013 nyarán kezdte meg működését a Borudvar Balatonbogláron és a közelében zömmel nyaralóval rendelkezőket kezdettől fogva zavarja a zaj, a fény, az élő zene, a vendégek sokszor hajnalig tartó hangoskodása. Mivel egyeztetéseik az önkormányzattal nem jártak eredménnyel, pertársaságot alakítva bírósághoz fordultak, mely első fokon nekik adott igazat.

A bírósági ítéletből úgy számoltuk ki, hogy nagyjából nyolcmillió forintnyi fizetendőt jelentene a kártérítés a város számára. A pertársaság szószólója korábban azt mondta lapunknak: ők úgy értelmezik az ítéletet, hogy a Borudvart olyan helyre kell költöztetni, ahol nem zavarja a nyugalmat. „Az önkormányzat nem akadályozta meg a 2013-as, 2014-es és 2015-ös szezon során a zavaró mértékű zaj- és esetenként fényhatásokkal járó működést, ezáltal megsértette a felperesek pihenéshez és magánlakáshasználathoz fűződő személyiségi jogát” – áll a törvényszék indoklásában. Azzal együtt, hogy az önkormányzatot e magatartástól eltiltja, felhívja, hogy a bérlők által is biztosítsa az ingatlanok rendeltetésszerű használatát oly módon, hogy 18 és 22 óra között nem zavaró zeneszolgáltatás legyen, majd 22 és 23 óra között a zeneszolgáltatás beszüntetésére tegyen intézkedést.

A Borudvar jogerős ítélet híján tehát erre a nyárra is bizonyosan marad a régi helyén. A balatonboglári képviselő-testület a fellebbezéssel együtt „a további, esetleges hasonló ügyek elkerülése érdekében” úgy döntött: kezdeményezi a Borudvar-szerződés módosítását, miszerint a létesítmény borászai tudomásul veszik, hogy a harmadik fél számára okozott esetleges károkért kizárólagosan ők felelnek. Vagyis történjék bármi már az idei nyáron is, az önkormányzat nem kíván újabb per résztvevője lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!