Vélem-én

2016.10.24. 05:09

Álljunk át!

A Jobbik javasolta, az LMP szakpolitikai egyeztetésekre utalná a témát, az MSZP még nem alakította ki álláspontját, a Fidesz sem mondott még semmit.

Fónai Imre

Remélhető: nem pártalapon dől el, hogy meghagyjuk-e a nyári időszámítást óravisszaállítás nélkül (ez a Jobbik eredeti javaslata), vagy (ez meg már a témában tanulmányt író szakembereké) egyenesen másik időzónára térünk át, eggyel előbbre állítva az órákat, ezzel együtt hagyva meg a nyári-téli időszámítást. Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) elnök szólalt még meg, szerinte a Magyar Tudományos Akadémia bevonásával kéne alapos kutatást készíteni az óraállításról.



Ismét évtizedekre szóló döntés volna (de ebbe például Brüsszel nem szól bele, nemzeti hatáskörben lehet határozni arról is, hogy melyik időzónához kívánunk tartozni), alapos előkészítést igényel, azt tehát biztos, hogy vasárnap még visszatekerjük az órákat. A már most is olvasható tanulmány mindenesetre számomra meggyőzőnek tűnő érvekkel támasztja alá az időzónaváltás előnyösségét. Leegyszerűsítve: ez esetben ébrenlétünk jobban szinkronba kerülne a Nap járásával. Akkor aludnánk, amikor sötét van és akkor lennénk ébren, amikor világos.

Minden este plusz egy világos órával hosszabb lenne. Munkánk végeztével több idő maradna egyéb tevékenységre, hovatovább a későbbi sötétedés (főleg nyáron) a vendéglátásnak, a turizmusnak is kedvezne. Az idei esztendővel számolva 69-cel több olyan világos esténk lenne, amikor a napnyugta este 20 óra utáni. Március végétől szeptember közepéig tartana a világos esti időszak. Aligha vitatható (különösen egy „depressziós” országban), hogy mindez a közérzetünkre is pozitívan hatna, nem beszélve a számítások szerinti energiaspórolásról.

A későbbi napfelkeltékre is van ellenérv: időzónaváltásról függetlenül is pedzegetik már a kilenc órás iskolakezdést, de a munkaidő általános kezdete is későbbre tolódhatna. Kétségtelen: életritmusunk átalakulásával járna a drasztikusabb beavatkozás, tehát nem pusztán a nyári időszámítás meghagyása, hanem az időzónaváltás. De ha egyszer változtatunk, nem érdemes elaprózni. Állítsuk át magunkat és álljunk át!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!