Vélem-én

2016.05.27. 05:09

Kenyérlesők

Valahogy nem őszinte a bánatom – s ezért elnézést kell kérnem azonnal minden tisztességes vállalkozóktól –, amikor arról hallok, hogy már egy budapesti pékség is azon siránkozik közösségi oldalán közzé tett panaszában: azért nem tudnak több friss kenyeret a boltokba vinni, mert nincs aki megsüsse, sőt, olyan sem nagyon akad, aki a pultból eladná termékeiket.

Szűcs Tibor

Szinte azonnal eszünkbe kell jutnia a balatoni párhuzamnak az elmúlt szezonról, s az idei előrejelzésekről, mert már tavaly attól volt hangos a part, hogy se szakács, se pincér, aki szolgálatára válna a drága – gyakorlatilag szezonális kizsákmányolás áldozatának bátran tekinthető – vendégnek, mert mindenki külföldre ment, aki bevethető. Hiába tűnik ganébbnak ott a meló, s hiába csak szezonális, bőven meg lehet belőle élni anélkül, hogy szembe kellene nézni azzal a rabszolgasorssal, ami itthon a szakmunkáslét körül kialakult, ahol hivatalosan négy, meg hatórás a 10-14 órás iga, s a fölét csak akkor fizetik, ha úgy ragyog éppen a tulaj csillagzata, s ahol például lecseszik azért a kezdő péktitánt, mert tepsinként öt dekával több sajtot mer szórni a sajtos fonottra; „allergiásak lesznek rá” – teszik helyre azonnal.



Ezért javaslom minden diáknak a szünetben a diákmunkát, a leghasznosabb dolog, ami csak történhet egy reményekkel teli ifjúval, aki még az iskolapadból nem is kopott ki, de már merészel távolabbra is tekinteni, mert nem akar örökkön a szegény szülők pénztárcáján csücsülni, már azért sem, mert a függés fordított arányosságban szokott kerülni a szabadságfaktor növekedésével.

Aztán az első hetek után gyorsan józanul az emberfia/lánya, mert a direkt bepillantás a felnőttek világába, akkora hidegzuhany, hogy jó ideig nem akar majd a munkaerőpiac felé tekintgetni, legalábbis idehaza nem. A nyári munka a legalkalmasabb arra, hogy az álmokat földbe döngöljék a nevetséges órabérrel, s megtapasztaljuk, miként gondol a főnökök többsége azokra a hangyákra, akik összeteszik nekik kétévente új luxus SUV-ot, s mit is gondolnak arról, hogy versenyképes jövedelem, amikor álláshirdetésben próbálkoznak újabb balekot fogni mindehhez. Jobb a tanulás, aztán egyértelmű a dobbantás, amíg még lehet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!