Vélem-én

2015.08.31. 05:43

Orbánra vár a Balaton is

Vétek elengedni a Dunába a jó minőségű felesleges Balaton-vizet. Nagyon kellene a régiónak egy Bécs-Balaton autóút.

Fónai Imre

Két alapvetés, amiről nem is értem, hogy még mindig miért csak beszélünk, miért nem fogjuk már föl a Balaton vizét évek, évtizedek óta, miért nem épült már meg az összeköttetés az osztrák határ és a magyar tenger között már évekkel, évtizedekkel ezelőtt.



A Balaton-víz tározókba töltésének szükségességét a napokban G. Tóth László, a tihanyi limnológiai intézet igazgatója vetette föl, a gyorsforgalmi út ötletéről pedig Forman Balázs, a Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz és Jövőkutatás Tanszékének docense nyilatkozott a Vasárnapi Híreknek. De idézhetném a Kodolányi Főiskola valahai siófoki turizmustanszékén tanító Kovács Pétert is, akinek szintén vesszőparipája egy Sopron-Balatonederics autósztráda, hogy a nyugati turista ne három-négy, hanem másfél óra alatt tudhassa le a Bécs-Balaton közötti 195 kilométert, akár vitorlását is magával hozva, akár nélküle. Ehhez persze elengedhetetlen volna a Fonyód-Badacsony közötti második komp.

A miniszterelnök a nyári uborkaszezon előtt országjárásba kezdett és a megyeszékhelyeknek sorra ígért „kívánságberuházásokat”, ”még egy eddig sohasem emlegetett Zalaegerszeg-M7-es útról is hallottunk. Egyszer tán a Balatonhoz is eljut, a Balaton Fejlesztési Tanács egyik tavaszi ülésén hallottuk: a kormány kihelyezett ülést tervez a Balatonnál, ott fogadhatják el a hosszú távú turizmus-koncepciót. A régió turizmusában érdekeltek azóta várják ezt, persze, nem is annyira az ülést vagy a koncepciót, hanem a konkrét ígéreteket, azután szavak helyett végre tetteket. Az említettek, tehát a vízeresztés-vízfelfogás, a gyorsforgalmi út és a második komp biztosan szerepel a kívánságlistájukon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!