Gazdaság

2016.11.30. 15:48

TOP 100: növekedtek a legnagyobb vállalkozások Somogyban

Kilencedik alkalommal jelent meg a Somogyi Hírlap kiadójának, a Médiaworks Hungary Zrt-nek a gondozásában a megye legnagyobb vállalkozásait összesítő kiadványa szerdán.

Márkus Kata

A TOP 100 a Somogy gazdaságáról, a megyében működő vállalkozásokról készült legfrissebb elemzéseket, írásokat tárja az olvasó elé, összefüggéseiben mutat rá az elmúlt év főbb tendenciáira. Köztük arra, hogy ugyan az országos átlag szintje alatt, mégis fejlődnek a somogyi vállalkozások.



A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Adó- és Vámigazgatósága valamint lapunk együttműködésével készült legújabb TOP 100-as magazinunk szerdai bemutatóján egyebek mellett az is kiderült: tavaly a kiemelt gazdálkodók nettó árbevétele 5,6 százalékkal nőtt, 10 százalékkal emelkedett a TOP 100-ba kerülési küszöb, minimálisan egymilliárd 295 milliós árbevételre volt szükség a bekerüléshez. A legnagyobbak között 13 új belépőt köszönthetünk, a többi 87 vállalkozás már tavaly is tagja volt a TOP-körnek.

– Számunkra azért is fontos ez a kiadvány, mert egy immár nyolc éve tartó, virágzó együttműködésen alapul – mondta a szerdai kiadvány-bemutatón Ficsór János, a Somogyi Hírlap főszerkesztő-kiadóvezetője –, mely reményeink szerint a jövőben is folytatódik. Másrészt ez a kiadvány egyben kordokumentum is, hiszen ugyan egy esztendőnyi késéssel, de tényeket tartalmaz. Amit a TOP 100-ban a NAV munkatársai nagyon komoly elemző munkával leírtak, azok tényszámok arról, mi történt a megye gazdaságában az elmúlt évben.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A TOP 100 kordokumentum is - mondta Ficsór János, lapunk főszerkesztő-kiadóvezetője
[/caption]

Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, öröm számára, hogy nagyvállalkozások képviselői is jelen vannak a TOP 100-as kiadvány bemutatóján, mert ez a kamara életében ritka. – Ugyanis elsősorban kis- és közepes vállalkozásoknak tartunk olyan rendezvényeket, fórumokat, amelyek ismereteiket bővítik – hangsúlyozta az elnök. – S bár korántsem kamarai tagtoborzásnak szánom, mégis azt mondom, amit tavaly is: nagyon sok olyan rendezvényünk van és számos olyan információval rendelkezünk, amelyek a nagyvállalkozások számára is hasznosak lehetnek.
Majd egy skóciai tapasztalatát osztotta meg Varga József a hallgatósággal: a nagy cégek ott azért tagjai a kamarának, hogy a kicsiknek tudjanak információval szolgálni, tudják őket támogatni. Mert ott vallják, a nagy cégeknek is az az érdekük, hogy körülöttük erős, jól tájékozott kis- és középvállalkozások működjenek.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Évek óta megéri böngészni
[/caption]
Évek óta kimozdíthatatlan a somogyi TOP 100-as lista első helyéről a tabi Flextronics International Kft. Tavaly is tudták növelni nettó árbevételüket, 504-ről több mint 510 milliárdra. A második helyen sem történt változás, ám a siófoki FGSZ Zrt. csökkenő árbevételt könyvelhetett el 108-ról 106 milliárdra. Maradt a harmadik helyezett a Kométa 99 Zrt., a cég nem egész 25 milliárdról több mint 30 milliárdra növelte nettó árbevételét. Az első ötbe a kaposvári Videoton Elektro-Plast Kft. és a DRV Zrt. fért még be 24, illetve 18 milliárdos árbevétellel.

Jobb eredmények, több foglalkoztatott, kétmilliárdos topjövedelem

Koltainé Magyar Zsuzsanna, a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója mutatta be a somogyi gazdaság szereplőinek tavalyi teljesítményéről készült elemzést szerdán a SKIK Székházban. Kiderült egyebek mellett, hogy a megye gazdasági társaságai 2015-ben csaknem 1425 milliárd forintos árbevételt értek el, a TOP 100 vállalkozás ebből csaknem 1025 milliárdot.

A kiemelt gazdálkodók forgalmukkal a megye teljesítményének a 71,9 százalékát adták. Emelkedett az adózás előtti eredmény összege is, a Somogy megyei gazdálkodók bevallásaikban 18,8 százalékkal magasabb értéket szerepeltettek, mint egy évvel korábban. Együttesen 74 milliárd forint adózás előtti eredményt realizáltak. A 100 legnagyobb vállalkozás ugyanakkor 47 milliárd adózás előtti eredményt mutatott ki, csaknem 20 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legnagyobbak ugyanakkor 16 százalékkal több dolgozót foglalkoztattak, a bérköltségük pedig 23 százalékkal nőtt a 2014-eshez képest.

A friss TOP 100-as kiadványuk tartalmazza ugyanakkor a tavalyi legmagasabb éves bevallott jövedelmeket is. A TOP 5 sereghajtója több mint 819 milliós összjövedelmet vallott be 2015-ben, a listavezető ugyanakkor kétmilliárd 288 milliós jövedelmet tudhat magáénak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!