Közélet

2015.10.13. 13:54

Amennyit fizet, annyit kap? Az E.ON és a felöltős gázkártya esete

Folyamatosan sarcolja a gázszolgáltató, amióta átállt az előre fizetős, kártyafeltöltős megoldásra – állítja egy babócsai férfi, aki nem talált magyarázatot minderre. Az E.ON szerint azonban minden rendben van, mert az ügyfél azt nem veszi figyelembe, hogy az induló gázmennyiség árát több részletben vonják le tőle.

Kovács Gábor

Az utóbbi időszakban megnőtt a kártyás gázórák száma Somogyban is, mert sokaknak van tartozása, nem tudják kifizetni a gáz árát, ezért kényszerülnek erre a megoldásra. Főként a kis falvakban okoz ez gondot.
A babócsai Horváth Józsefnek nem volt elmaradása a fizetéssel, mégis úgy döntött, hogy átáll az előre fizetős mérőre, mert egy szórólap meggyőzte arról, hogy a nagycsaládosoknak ez legkedvezőbb.
– Én ragadtam meg ezt a lehetőséget, pedig egyáltalán nem voltak tartozásaim. De korábban átalánydíjat fizettem a gázra, azonban átálltunk fafűtésre, és attól fogva sokalltam az átalányt. Azt kérdeztem, hogy miért fizessek havi 15 ezer forintot a gáz után, ha csak főzésre használjuk? A falumban sok a szegény ember, egy átlagos összegű gázszámla is megterhelő nekik. Sokan áttértek az új rendszerre. Mindenki azt hitte, hogy amennyit fizet, annyi mennyiségű energiát kap majd, de én csalódtam – mondta Horváth József.



Legutóbb egy barcsi lottózóban akarta feltölteni a gázóra kártyáját, de legnagyobb meglepetésére a gép nem fogadta el, amikor ötezer forintot akart rátenni a számlájára. Végül hétezer forinttal sikerült beindítani a rendszert, de kiderült, hogy ebből alapdíjra levontak tőle 2918 forintot, induló energia mennyiség címén pedig 2634 forintot.
– Kiszámoltam, hogy hiába fizettem több mint hétezer forintot, csak 1317 forint áráért kaptam gázt. Én ezt nem értem. Betelefonáltam az ügyfélszolgálatra, de nem kaptam rá magyarázatot. Akinek csak ötezer forintja van, meg is fagyhat? A legbosszantóbb, hogy a múlt hónapban a fiam ugyanígy járt, amikor elküldtem, hogy töltse fel a kártyánkat – panaszolta a babócsai férfi.

– Ügyfelünk új előre fizetős mérőjét 120 köbméter induló gázmennyiséggel feltöltve szereltük fel, ennek ellenértékét négy részletben az első négy feltöltés során vontuk le a befizetésből. Eddig összesen négy alkalommal töltötte fel mérőjét, tehát az induló gázmennyiséget kifizette. Ezt követő befizetéseinek már a teljes összege a feltöltő kód vásárlására fordítható – adott magyarázatot a történtekre Varga Ivett, az E.ON sajtószóvivője. – Az új előre fizetős mérőt egy induló mennyiséggel feltöltve szereljük fel. Az induló energiamennyiséget az ügyfélnek utólag kell kifizetnie, ezért az első feltöltések alkalmával az erre vonatkozó összeget levonjuk a befizetéséből, és a különbözet értékének megfelelő mennyiségű energia feltöltésére kapja meg a feltöltő kódot. Amennyiben a mérő felszerelésekor kötött részletfizetési megállapodásnak megfelelő részletet határidőre nem rendezi a fogyasztó, akkor a hatályos jogszabályoknak megfelelően a mérőfeltöltésre fordított befizetésének 25, 50 százalékát a tartozás összegétől függően a hátralékának csökkentésére fordítjuk. Amennyiben a részletfizetési megállapodásban foglalt határidőket betartja vagy a folyószámlán már nem mutatkozik hátralék, akkor a befizetett összeg teljes egészét feltöltő kód vásárlására fordítjuk. Varga Ivett hozzátette: a befizetésből az adott időszakra jutó alapdíj arányos összegét is levonják.     

Fűtés kártyáról

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a felszerelt előre fizetős mérők száma az E.ON területükén, az áram- és gázszolgáltatásra összesen mintegy 70 000 ilyen mérő üzemel már. Ez elsősorban a szociálisan védendő ügyfélkört érinti. Az előre fizetős mérők legfontosabb tulajdonsága, hogy használatukkal elkerülhető a tartozás felhalmozása, így a nemfizetés miatti kikapcsolás is. Kedvelik az ügyfelek, mert viszonylag lassabb hátraléktörlesztést biztosít. 

Az előre fizetős rendszer lényege, hogy a kártyás mobiltelefonok feltöltéséhez hasonlóan az ügyfél, egy általa meghatározott összeggel előre megvásárolja azt a villamos energiát/földgázt, amit a következő időszakban fel fog használni. A fogyasztás alakulása magán a mérőn egyszerűen követhető. A kijelző visszafelé számol – tehát mindig a még felhasználható mennyiség látható rajta. Országosan több mint 600 feltöltő pont áll rendelkezésre, általában  élelmiszerüzletek és újságárusok. Emiatt nincs szükség a postán vagy az ügyfélszolgálati irodában történő sorban állásra, a feltöltés a szokásos napi vagy heti bevásárlással együtt intézhető. A kártya elfogadóhelyek listája megtalálható a szolgáltató weboldalán  és ügyfélszolgálati irodáiban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!