Közélet

2016.05.27. 05:25

Kié itt a tér? Továbbra sem érzik a rendőri figyelmet a Donnerben

Újra aggódniuk kell a donneri szülőknek, mert a nyárias időben ismét benépesültek a városrész utcái: a közelben lakó népes családok fiataljai megszállták a közterületeket. Öreg autókkal száguldoznak, naphosszat hangoskodnak, fociznak az utcákon.

Kovács Gábor

Egy édesapa jelezte a szerkesztőségünknek, hogy a kislánya nagyon megijedt, amikor hazafelé menet beszólt neki egy társaság. Egy másik szülő arról panaszkodott, hogy a járdán lévő gyermekét kishíján elütötte egy kocsijával kisodródó fiatal roma sofőr. Az apa korábban kapott egy mobiltelefonszámot a rendőröktől, hogy hívja fel, ha szüksége van segítségre. Most felhívta a számot, ám a vonal végén jelentkező rendőr csak annyit ígért, szólni fog a feletteseinek, hogy gyakrabban menjenek a Donnerbe. A férfi emlékezett rá, hogy mobil rendőrsöt ígértek az itt élőknek, azonban a környékbeliek mostanában nem sok rendőrautóval találkoznak. Attól félnek, hogy ez a nyáron még inkább így lesz, mert a feltételezések szerint az idegenforgalmi szezon miatt minden nélkülözhető rendőri erőt a Balatonhoz csoportosítanak majd.



Emlékezetes, hogy tavaly az ellenzéki Együtt aláírásgyűjtést kezdeményezett egy donneri és cseri rendőrőrs felállításának érdekében. Az ott lakóknak ugyanis rendkívül rossz tapasztalataik voltak a közbiztonságról, bár ez nem esett egybe a rendőrök álláspontjával, akik szerint a bűncselekmények száma nem indokolja az önálló őrs megteremtését. Tavaly ősszel 1700-an írták alá a kezdeményezést, hogy legyen közös rendőrőrs a Cserben és a Donnerben.      

Ezután a rendőrség gyors munkába fogott, hogy feltérképezzék a városrészek helyzetét. Egy anonim kérdőívvel jártak házról házra, 800 ember válaszolt a kérdéseikre. Ezt egy sajtótájékoztató keretében értékelte később a megyei főkapitány. Szerinte az adatokból az derült ki, hogy a donneriek és a cseriek nem feltétlenül saját rendőrőrsöt szeretnének, hanem fokozottabb rendőri jelenlétet még éjszaka is.
 – Ezért a Házhoz megyünk országos program keretében egy hete a nap 24 órájában kint van a szokásostól eltérő, jól látható mikrobusz a környéken, nevezhetnénk mobil rendőrőrsnek is – jelentette ki akkor Piros Attila. Hozzátette, hogy a szokásos létszámnál többen teljesítettek szolgálatot a területen.

Ismét megkerestük kérdéseinkkel a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát, és érdeklődünk a mostani helyzetről. Azt a választ kaptuk tőlük, hogy a rendőrség továbbra is kiemelt figyelmet fordít a donneri városrészre. A közrend és a közbiztonság fenntartását a szükséges és elégséges erővel biztosítják és továbbra is biztosítani fogják, tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!