Közélet

2016.07.29. 15:37

Lángos és hekk helyett: lazackolbász lenmagos kenyértölcsérben

Barnasörös marha vagy barbecue csirke házi zsebes batyuban. Vegalepény tejszínnel, sajttal, zöldségekkel. Paradicsomos céklaleves. Még mondja valaki, hogy a Balatonnál csak lángost, hekket, meg gulyást kínálnak a parti büfék! Erre kíván alaposan rácáfolni ezen a hétvégén a zamárdi gasztro- és utcafesztivál, melyen egy egész utcányi 21. századi streetfood-kínálatból lehet válogatni.

Fónai I.

 Az egyik büfékocsiban, ahol a barnasörös marhát is kínálták a helyben sütött zsebes tésztával, ami „sem pizza, sem pita, hanem valahol a kettő között” és olyan hamburgereket adtak, hogy a nyál kicsordult, az ott serénykedő fiatal pártól megtudtuk: Skóciában ismerkedtek össze, odakint dolgoztak, a fiú főszakácsként, azután hazajöttek és belevágtak ebbe a vállalkozásba, s járják az országot. Egyszer talán fix helyük is lesz, adott hangot reményének az eladóhölgy, s hozzátette: igényt keltenek azzal amit csinálnak, egyre többen keresnek másféle büféétkeket is, mint a lángos, a palacsinta.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Egész utcányi 21. századi streetfood-kínálat Zamárdiban
[/caption]
Befalobill – e fedőnév mögött texasi ételkülönlegességek, egy járgánnyal arrébb az „év food-trakcja 2016” vagyis mobil árudája, amelyből polapolát kínálnak és a csevaphoz ajvár és hagyma jár. Mellettük kenyértölcsérbe teszik a juhbélbe töltött kolbászkákat, van kacsa- és szürkemarhahúsos is, de lazacból is készül kolbász a rozslisztes, lenmagos tölcsérbe. 



Harcsa és csipsz – a We Love Balaton honlap és a Balatoni Kör strandbüféversenyének 2015-ös győztes étke. „A fövenyesi büfé lepényekkel, helyi szörpökkel, hétvégenként pedig szabadtéri grillpulton sült ételekkel pótolta a messzire száműzött lángos-hekk párost, volt úgy, hogy sushi volt a köret a fogasfilé mellé” – értékeltek. És a verseny az idén is zajlik, eredményhirdetés hamarosan.

Címkék#zamárdi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!