Közélet

2008.03.03. 16:30

A gumigatya alig véd a hideg víz ellen

Télzáró, szezonelőtti munkák zajlanak a Desedán a toponári strandnál. A horgászok nyugalmát egyelőre csak a nádvágók zavarják meg időnként.

Vas András

Először azt hittük, rosszul látunk. Közelebb érve aztán megnyugodhattunk, nem a szemünk káprázott, valóban derékig merítkezett valaki a toponári strandon a Desedába. Utóbb kiderült, nem egy korai, anktarktiszi klímához szokott fürdőzőbe botlottunk: nádaratók tüsténkednek a part mentén. Vasvillával dobálták szárazra az aratáskor vízben maradt, levágott növényt, hogy aztán a parton elégessék.

– Annyira nem hideg – felelte érdeklődésünkre szorgalmasan villázva emberünk, ám vagánysága talminak tűnik, hiszen társa igencsak hamar a partra kérezkedik mellőle. Bár mellig érő guminadrágot visel, mégis szépen elázott mindene: a szúrós nádtorzsa könnyedén átszúrta a védőruhát, így a nádvágók valójában tényleg a hideg – két-három fokos – vízben fagyoskodtak.

– Arra azért jó a gumigatya, hogy végre teljesen le tudtuk vágni a nádat a strandon is – jegyezte meg Falka Roland, a négytagú csapat vezetője. – Korábban ugyanis egy sáv mindig megmaradt: a partról és a csónakból sem értük el, most viszont belegázolhattunk a sekély vízbe.

A munkának persze nem mindenki örült: a partot megszálló horgászok közül többen rosszallóan figyelték a vízben tüsténkedő munkásokat, akik vélhetően igencsak nagy riadalmat okoztak a halak között. Ennek ellenére meglehetősen sok pecást csalt ki a jó idő a tározó partjára – nem véletlenül, állítólag igencsak jó a kapás, éhesek a halak, többen már szép, méretes pontyot is akasztottak. No persze nem a nádvágók szomszédságában. A horgászok szerencséjére a kis csapat egyetlen nap alatt végzett a stranddal, s továbbálltak Füred felé, égetni a kivillázott, ázott nádat.

Igaz, helyükre apró traktor érkezett, „nyergében” Egri Józseffel. A gátőr a szombati orkánszerű szél nyomait próbálta eltüntetni: a vihar meglehetősen leamortizálta a fákat, törött ágak között evickél a traktor, s legalább annyira veszélyesnek tűntek a félig letört, így még a fákon lévő méretes husángok.

– Jönnek is majd metszeni a héten – állította Egri József. – Szerencsére ennél komolyabb kár nem keletkezett a télen. A jég nem tette tönkre a stégeket, a zsilipet vagy a gátat. Persze apróbb javításokra szükség lesz, de ennyi belefér.
Mint ahogyan fér még víz a tározóba is. A vízszint jelenleg mínusz 24 centiméter, ami nagyjából húsz centivel tér el az ideálistól, ám az ősszel a várható téli csapadékmennyiség és a nádvágók munkáját könnyítendő mérsékelték a szintet.

– Mínusz öt centi a hivatalos vízszint – folytatta Egri József. – Ez azt jelenti, hogy egy nagyobb felhőszakadást még kezelni tudunk, nem bukik át a töltésen, rendben el tudjuk vezetni a hirtelen jött csapadékot.

Ám addig is még rengeteg apró munka vár a tározónál dolgozókra. Amint az időjárás engedi, megkezdődik a padok, lejárók, bóják festése, s vélhetően lassan kinyitnak a part menti büfék, presszók is. Hivatalosan ugyan csak május elsejével kezdődik a szezon minden évben, ám a melegebb áprilisi napokon már sokan kilátogatnak a tó partjára, így akkora már „illik” készen állnia mindennek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!