Gazdaság

2008.08.26. 10:40

Veszélyben a ruhagyár, 300 munkahely sorsa a tét

Annyi a munkájuk, hogy nem győzik, a dollár árfolyamának változása miatt azonban kétségbeejtő helyzet alakult ki a nagybajomi ruhaüzemben. A kormány segítségével úgy tűnik, sikerül talpra állniuk.

F. Szarka Ágnes

Tizennyolc évvel ezelőtt ötven emberrel korszerűtlen üzemben kezdte meg működését a nagybajomi ruhaüzem. Ma a legmodernebb gépeken háromszáz ember dolgozik. Munkájuk bőven van, mégis úgy tűnt, hogy kénytelenek utcára tenni az embereket, és végleg bezárni a kaput.
– Száz százalékban külföldre dolgozunk, dollárelszámolással – mondta Jusztusz Jakab ügyvezető igazgató.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A város egyharmadának megélhetése került veszéybe
[/caption]
– A dollár árfolyama az utóbbi másfél évben kritikusan zuhant. Hiába nyereséges a tevékenységünk, az átváltásnál kompenzálhatatlan veszteségünk keletkezett. Minden tartalékunkat feléltük. Ekkor kerestük meg végső kétségbeesésünkben Suchman Tamást, hogy próbáljon meg segíteni, mert egyébként velünk együtt mindenki, mintegy háromszáz ember utcára kerül. Itt marad egy gyönyörű gyár, ami tönkremegy, mert senkinek nem kell. Tizennyolc év munkája van ebben az üzemben. Ő egy nagyobb összegű támogatást, mintegy ötvenmillió forintot ígért. Ugyanennyivel járul hozzá az Amerikában élő tulajdonos is.

Jusztusz Jakab állítja, a megrendelők kezdenek elfordulni a kínai gyártóktól. Munka lenne bőven, csak addigra nincs pénz anyagra, kellékre, munkabérre.
– Profil- és piacváltást hajtunk végre – folytatta az ügyvezető igazgató –, az európai piacot céloztuk meg. Csak egy példa: Ausztriának gyártunk nadrágokat hét és fél euróért, az ezernégyszáz forint. Ugyanezt a nadrágot Amerikában hat dollárért, azaz kilencszáz forintért szállítottuk. Az embereknek azonban hozzá kell szokni a kisszériás, új darabokhoz. Az utolsó pillanatban vagyunk. Nagyon sok megrendelésünk érkezett, csak nincs anyagi háttér a gyártás beindításához. Legutóbb az önkormányzattól kaptunk 15 millió forint kölcsönt a fizetésekhez. Ezt is napokon belül vissza kell adnunk. Van egy ígérvényünk, és az utolsó pillanatig bizakodunk.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A kormányzat segítséget ígért
[/caption]
Suchman Tamás azt mondta: a rendszerváltás óta sokadszor kértek már tőle támogatást a vállalati konszolidációban. Most is kötelességének érezte, hogy segítsen.

Novembertől az államtól is érkezik a pénz

Az adminisztráció néhány héten belül lezárul – mondta Suchman Tamás, addig a tulajdonos vállalja a cég fenntartását, novembertől pedig a kormány havi bontásban hozzá fog járulni a munkahelyek és a ruhaüzem megőrzéséhez.

– Miután megismertem a nagybajomiak problémáját, beszéltem a kormány illetékeseivel – mondta Suchman Tamás. – Tájékoztattam többek között a miniszterelnököt és a kancelláriaminisztert. Határozott ígéretem van, hogy a jelenleg érvényes szabályozáson belül megtaláljuk a lehetőségeket a cég megmentésére. Nagybajomban a ruhaipari cég helyzete speciális, hiszen a megszűnése veszélyeztetné a város munkahelyeinek több mint egyharmadát. A nagybajomi dolgozók iránt felelősséget érző tulajdonossal megállapodtunk abban, hogy mindent megtesz a termékszerkezet-váltásért, és a dollárelszámolásról áttér az euróelszámolásra. A feltételek között az új piacok megszerzése is szerepelt, valamint az, hogy az állam által biztosított eszközökkel arányos forrásokat mozgósít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!