Közélet

2008.11.10. 07:53

Betelt a pohár: előbb jött a számla, mint a leolvasó

Előbb jött az elszámoló számla, mint a vízóraleolvasó Tabon. Az érintett társasházak lakóközösségeinek ez volt az utolsó csepp. A főórák és almérők közti különbség miatt egyébként is a plafonon vannak.

Krutek József

A tabi társasházi lakók közössége azt panaszolja: a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. előbb készítette el az elszámolószámlákat több társasháznál, mint ahogy szakembereik leolvasták volna a vízórákat. Állítják: a szolgáltató 2008. szeptember 27-ére hirdette meg az egyéni mérők leolvasási időpontját, a számlák pedig szeptember 24-i dátummal készültek el. Így az elszámolószámlák kizárólag becsült fogyasztáson alapulhattak.

Ez miféle elszámolás? – teszik föl a kérdést. Ráadásul több lakosnak 15-20 köbméterrel nagyobb fogyasztást számláztak, mint amennyit a vízóra valójában mutat. Ezek alapján a társasházi lakóközösség megkérdőjelezte a hiteles számlázást a fő- és az almérők között is, ugyanis évek óta fizetnek a társasházak a lakók egyéni számláin kívül a közös költség terhére a főmérőn és az almérőn mért fogyasztás különbözetére is díjat. Ez azt is jelenti, hogy a közös költség jelentős részét a lakóközösségek nem felújításra, hanem folyamatosan a felmerülő vízdíjkülönbözet kiegyenlítésére fordítják. A panaszos társasházi lakók annál is inkább felháborítónak tartják a szolgáltató eljárását, mert úgy érzik: Tabon amúgy is magasak a víz- és csatornadíjak. Ki védi meg a fogyasztót? – teszik föl a kérdést.

A társasházak lakóközössé-ge azt is kéri: állandósítsák a számlázás időpontját! Egy idő után a szolgáltató áttért a részszámlák hónap végi leemeleséhez. Szeptemberben azonban nem így történt, októberi kiegyenlítésre küldték ki a rész- és az elszámolószámlákat is.
Jankó Gábor, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. pr-vezetője elmondta: informatikai hiba miatt a társaság rossz szeptemberi számlát küldött ki a tabi társasház lakóinak. Ezt a hibát ügyfélszolgálatuk hétvégi munkavégzés során javította. Ennek eredményeként az október 10-i dátummal már a helyes értékeken alapuló számlát küldték ki a fogyasztókhoz, akiktől elnézést kérnek.

– A vízmű, csakúgy, mint az összes víziközműszolgáltató Magyarországon, a törvényi előírásoknak megfelelően a bekötési mérőn mért fogyasztás alapján számláz a társasházaknak – hangsúlyozta Jankó Gábor. – A jogszabály kimondja, hogy a mellékmérők összege és a főmérőn mért érték közötti különbség ellenértékét a lakóközösségnek kell megfizetnie. Ez azért van, hogy a magyarországi társasházak lakói fizetik egyrészt a saját mellékmérőiken mért fogyasztást, másrészt az említett különbözet arányosan rájuk eső részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!