Közélet

2008.11.19. 17:47

Verekedés, zsarolás, kilencéves gyerektől retteg az iskola

A kilencéves Márkó rettegésben tartotta a fél Ádándot, a helyi iskolásokat és tanárokat mindenképpen. Zaklatás, zsarolás, rablás – ma már nem ritka ez az iskolás diákok körében sem.

Kolumbán Tünde

Hozd el magaddal a videójátékodat, mert ha nem, megverünk – mivel a megzsarolt gyereknek nem volt olyan játéka, amit társai követeltek tőle, meg is kapta a beígért verést. Ez csak egy azon esetek közül, amelyek a tanévnyitó óta történtek a siófoki általános iskolákban. Előfordult azonban olyan is, hogy a suliból hazafelé tartva saját anyja szeme láttára forgatta ki álatlános iskolás fia zsebeit egy csapat siheder támadó. A pénzre éhes banda a szülői kísérettől sem rettent meg, sőt a fiú anyukáját is melegebb éghajlatra küldték, amikor megpróbálta rendre utasítani őket.

A legmegdöbbentőbb eset Ádándon történt, ahol egy alsós szabályosan rettegésben tartotta iskolatársait. A kötekedő fiú amellett, hogy verekedett, gyakran fenyegette a gyerekeket azzal, hogy elvágja a torkukat. S még csak 9 éves! A fiút nemrég az ádándi diákok szüleinek nyomására kiemelték a régi közösségből és az egyik siófoki iskolába iratták át a szülők, ahonnan néhány napon belül Balatonszabadiba vitték tovább. A gyerekkel együtt így bejárja a kistérséget az agresszió problémája is, ami az áthelyezésekkel vélhetően nem fog megoldódni. 



14 éven alulit is lehessen büntetni

A Siófoki Rendőrkapitányság jelenleg négy eljárást folytat iskolai vagy iskola környéki agresszió miatt. Lengyel Róbert azt mondta: valamennyi esetet komolyan veszik, és ha kell, vádemelési javaslattal is élni fognak. A tapasztalat azt mutatja: amióta a rendőrség is beavatkozott az iskolákban, azóta megszűntek az atrocitások. A rendőrök és az iskolák szerint a Sulirendőr- program jól működik, amitől további javulást várnak.

Egyes vélemények szerint a büntethetőség korhatárát le kellene szállítani 14 éves kor alá. A kérdés azonban egyelőre szakemberek körében is vitatott, és a nemzetközi gyakorlat is eltérő képet mutat. A gyermekvédelmi szakma Magyarországon arra törekszik, hogy álljon fel a fiatalkorúak számára önálló rendőrségi, ügyészségi, bírósági illetve végrehajtási rendszer, mert a fiatal korosztálynak más elbírálás alá kellene esnie, mint a felnőtteknek.

Démuth Pál, a Siófoki Integrált Oktatási Központ vezetője úgy véli: ezekben az esetekben az volna a megoldás, ha lenne Magyországon olyan intézet, ami befogadná a problémás gyerekeket. Úgy tudjuk, Siófokon felvetődött már olyan kezdeményezés is, hogy a szülők aláírást akartak gyűjteni azért, hogy ne számítson főben járó bűnnek, ha a pedagógus szükség esetén egy pofonnal utasítja rendre a problémás gyereket.

Ez persze nem lehet megoldás, ezért városi kezdeményezésre az elmúlt napokban a Siófoki Rendőrkapitányság vezető rendőrei végigjárták Siófok általános iskoláit, hogy tájékoztassák a szülőket arról: milyen lehetőségeik vannak akkor, ha a gyereket társaik zaklatják, fenyegetik, vagy bántalmazzák.

Lengyel Róbert városi rendőrkapitány arra ösztönzi a szülőket, hogy minden esetben forduljanak a hatósághoz, mert úgy véli: gyors és határozott rendőri intézkedéssel meg lehet fékezni a renitens diákokat. Az esetek többségében legalább annak van visszatartó hatása, ha az erőszakra hajlamos diákok szembesülnek azzal, hogy társukat esetleg rendőr viszi el az iskolából, amire Siófokon volt is példa.

A rendőrök munkáját azonban nehezíti, hogy a zaklatott, bántalmazott gyerekek szülei sok esetben nem akarnak tanúskodni. Többen azt mondják: a büntetőeljárás során nehéz inkognitóban maradni. – A szülők gyakran nem mernek szólni, mert attól tartanak, hogy a gyereküket további zaklatásnak teszik ki. Aztán az a félelmük, hogy ha tanúskodnak, utána ki védi meg őket – mondta Lengyel Róbert és hozzátette: a tanúk hiánya a rendőrség számára bizonyítási nehézséget okoz. 


A büntethetőség korhatára Európában:

Spanyolország 16 év

Magyarország 14 év

Franciaország 13 év

Hollandia 12 év

Anglia 10 év

Svájc 7 év

A kapitány arról is beszélt, hogy 14 évnél idősebb fiatal korúakkal szemben már folytathatnak eljárást, de a gyerekkorú elkövetők esetében tehetetlenek. Azt a kapitány és az iskolák vezetője is megjegyezte: sajnálják, hogy a gyámhatóság nem képviseltette magát az értekezleteken, pedig a gyerekkorúak esetében csak ők tudnak beavatkozni.

Egyes vélemények szerint a büntethetőség korhatárát le kellene szállítani 14 éves kor alá. A kérdés azonban egyelőre szakemberek körében is vitatott, és a nemzetközi gyakorlat is eltérő képet mutat. A gyermekvédelmi szakma Magyarországon arra törekszik, hogy álljon fel a fiatalkorúak számára önálló rendőrségi, ügyészségi, bírósági illetve végrehajtási rendszer, mert a fiatal korosztálynak más elbírálás alá kellene esnie, mint a felnőtteknek. A büntethetőség korhatára Európában: Spanyolország 16 év

Magyarország 14 év

Franciaország 13 év

Hollandia 12 év

Anglia 10 év

Svájc 7 év -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!