Kultúra

2009.01.05. 18:26

Centenáriumát ünnepli a megyei múzeum

Mire felhangzott a Somogy-szignál, már tömve volt a megyei múzeum aulája: a hajdani megyeháza kaposvári épületében utoljára talán a három évvel ezelőtti Munkácsy-kiállításon voltak ennyien.

Vas András

Hétfőn délután viszont az intézmény fennállásának századik évfordulójára gyűltek össze egykori és mai munkatársak, a város és a megye potentátjai, érdeklődők, szakmabeliek. Az aulában a régi épület tervrajzai fogadták a vendégeket, míg a kiállítótermekben a múzeum osztályai rendezték be a maguk interaktív kiállítását, melyen az intézmény elmúlt száz éve és munkája jelenik meg.



– A jubileumi bemutató támpont a mának: visszatekintés, hogy előre nézhessünk – mondta megnyitójában Kovács Tibor, a Nemzeti Múzeum főigazgatója. – A természet, a tudomány, a kultúra széles palettája jelenik itt meg évszázadokra visszamenőleg. Somogy az egyik legállandóbb határú megye volt mindig is, s ezt az összefüggő kulturális örökséget őrzi a megye múzeuma.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Somogyország örökségét őrzi az intézmény
[/caption]
Melynek 1909-es létrejötte szervesen beleillett a 19. század utolsó harmadának és a múlt század fordulójának múzeumalapítási folyamatába. Az 1800-as évek utolsó évtizedeiben a megfelelő szakembergárda kialakulása, a kutatások mind szélesebbé válása és a millenniumi ünnepségsorozattal összefüggő kulturális fejlesztéseknek köszönhetően alakultak meg a magyar múzeumok. A megyében 1877-ben jött létre a Somogy Vármegyei Régészeti és Történeti Társulás, s ebből nőtte ki magát 1909-re a Somogy Megyei Múzeum. Mely eleinte jórészt a megye népművészeti és természeti emlékeinek gyűjtésére és rendszerezésére szorítkozott, s csak a második világháború után teljesedett ki tevékenysége. A nyolcvanas években 39 egységet foglalt magába az igazgatóság, ma tizenkét intézmény, s közel másfél millió tárgyi emlék tartozik a kezelésébe, melyek döntő többsége a somogyi régészeti feltárásokból származik.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Az intézmény elmúlt száz éve és munkája jelenik meg
[/caption]
– Nehéz száz évet tudhat maga mögött a múzeum – jelentette ki köszöntőjében Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke. – A megalakulást követően hamar jött egy kultúrpalota ötlete, melyet az első világháború hiúsított meg. A második világégés során pedig nagyban megrongálódott a gyűjtemény. Az azóta eltelt több mint hat évtizedben sem sikerült tökéletes megoldást találni az összegyűjtött értékek őrzésére és bemutatására, ennek ellenére fejlődik a múzeum, egyre színvonalasabbak a kiállítások, ami az itt dolgozók érdeme, akik egyben tartották, s magas szakmai nívón kezelték és bővítették a gyűjteményt, mely Somogyország öröksége, s melyet a múzeum megőrzött és közvetít a jelen és a jövő számára.

Gelencsér Attila ezután átadta a megyei közgyűlés díszoklevelét Költő László igazgatónak, s egyben reményét fejezte ki, lesznek érezhető fejlesztések, s sikerül orvosolni a legégetőbb problémákat. Nagy Vendel püspöki helynök, Bellai Zoltán református lelkész és Szemerei János evangélikus esperes megáldotta a múzeum zászlaját, míg Vándor László, a megyei múzeumok igazgatósága szövetségének elnöke a hazai intézmények nevében köszöntötte a centenáriumát ünneplő intézményt.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Centenáriumát ünnepli a megyei múzeum
[/caption]
– A magyar városok múzeumainak megalakulása nem véletlenül esett egybe a polgári kibontakozással – mondta a Zala Megyei Múzeum igazgatója. – A kor nagy változásokat hozott, melyekhez szervesen kapcsolódott az értékek megőrzésének igénye. A 21. század fordulóján új kihívásokkal kell szembenézniük a múzeumoknak, melyek ma már nem csak kiállítóhelyek, hanem találkozási pontok, ahol szórakozva-tanulva lehet megismerkedni a múlttal.
Ehhez viszont megfelelő szakembergárdára, korszerű eszközökre és anyagi biztonságra van szükség. Az első már adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!