Gazdaság

2009.01.06. 19:04

Nagyadózók: 954 milliót fizettek a város kasszájába

Kaposvár húsz nagyadózója a tavalyinál százmillióval többet, 954 millió forint helyi adót fizetett be a város kasszájába. A toplistás cégek vezetőit kedden délután fogadták a városházán.

Márkus Kata

Kaposvár 2008-ban építmény- telek- és iparűzési adóból összesen az azt megelőző évinél 700 millióval több, 2,8 milliárd forintot meghaladó bevételre tett szert – mondta az ünnepségen Szita Károly polgármester. – Az összeg 33 százalékát, 954 millió forintot fizetett be az első húsz legtöbb helyi adót fizető cég. Minden évben kerülnek ki és csatlakoznak új cégek a TOP 20-as listához, az idén öt új kft., zrt. került a legnagyobb adózók körébe.



Szita Károly a városházi ünnepségen köszönetet mondott a cégvezetőknek többek közt azért, mert ötezer kaposvárinak és környékbelinek adnak munkát, s hozzájárulnak a város beruházásaihoz.

– Köszönet mindazért, amit tettek a városért, s azért, hogy a közösséget gazdagították a munkájukkal – tette hozzá a polgármester, majd arra kérte a cégvezetőket: közösen lépjenek fel annak érdekében, hogy a helyben maradó, illetve központi adó jelenlegi arányai eltolódjanak. Jelenleg minden befizetett 100 forint adóból 90 kerül a központi büdzsébe, s 10 marad helyben – hangsúlyozta Szita Károly. – Azt kellene elérnünk, hogy 70 forint menjen a közösbe, s 30 maradjon itt, mert akkor utóbbiból mi húszat visszaadnánk önöknek. S ugyan nem tudom munkajogilag megoldható-e, de azt kérném, hogy a válságra ne a leépítés legyen a válaszuk. Sokkal inkább elfogadhatónak tartanám, ha muszáj, inkább a heti öt helyett három napot dolgozzanak az emberek.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Ötezer kaposvárinak és környékbelinek adnak munkát
[/caption]
A Kapos Atlas Gépgyár Kft. az előző évhez hasonlóan ismét felkerült a listára. Gombos Attila, ügyvezető igazgató szerint 2009. a túlélésről fog szólni. Szeptember óta folyamatosam csökkennek a megrendeléseink – mondta. – Mindazonáltal Magyarország számára csak az adóforintokból megvalósuló innováció és infrastruktúra-fejlesztés hozhat fejlődést.

A lista egyik új belépője a Nabi Kft., mely Budapestről és helyből is adózik. Baranyai Ferenc, a Nabi Magyarország Kft. cégvezetője szerint adóforintjaikból még több munkahelyteremtő beruházást kellene létrehozni.
Paizs Nimród, a kaposvári gyáregység vezetője az adóból azokra a közhasznú szervezetekre költene többet az egészségügy, a sport és az oktatás területén, melyekre amúgy már nem jut pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!