Közélet

2009.05.19. 08:00

Diákmeló: a gyárakban már nem kellenek, marad a hostess munka

Már nemcsak a zsebpénz kiegészítésére szeretnének pluszpénzt keresni a diákok nyáron, hanem a családi kasszát segítik ki - állítják a diákmunka-hálózatok munkatársai. A válság hatására június helyett már most rengetegen érdeklődnek munka után Somogyban.

Meiszterics Eszter

Gyakran éppen a szülők, akik már most felmérték: ahhoz, hogy a család nyaralni menjen a nyár végén, a gyereknek is be kell szállni a költségekbe.  Tóth Gábortól, Fürge Diák Iskolaszövetkezet kaposvári vezetőjétől megtudtuk: a gyárak nem tudnak diákokat foglalkoztatni, az egyik legnagyobb somogyi cég, a Videoton például egyáltalán nem tud munkát adni a fiataloknak. Az elmúlt években ötven-hatvan tanulót foglalkoztattak, ám a válság miatt július végéig biztosan egyet sem.
Vida Péter, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet elnöke ugyanakkor épp a válságban látja a diákok lehetőségét, mint mondta: a pénzügyi gondok miatt valószínűleg kevesebben jutnak el külföldre nyaralni, így a Balaton-parton a vendéglátás fellendülését várják, és ezáltal több fiatalnak tudnak munkát adni. A vállalkozók ráadásul egyre nyitottabbak a diákmunkára, a munkajogi felügyelet tavalyi szigorú büntetései miatt ugyanis inkább a jogszerű foglalkoztatást választják.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Már csak néhány gyár foglalkoztat diákokat nyáron
[/caption]

Bár az elmúlt években népszerűvé lett tolmácskodás, fürdőmesterség idén is kedvelt, a legtöbb lehetőséget a mezőgazdaság tartogatja, ám gyümölcsöt szüretelni vagy kukoricát címerezni kevesen akarnak.
A szakemberek állítják: idén a válság miatt nemigen lesz lehetőségük a fiataloknak a válogatásra, ha pénzt akarnak keresni.  



Három fiatal hölgy járkál fel és alá a kaposvári Kossuth téren. Szórólapokat osztogatnak a járókelőknek. Azt mondják: kell a pénz, és ezért nem esett nehezükre Pécsről átutazni a somogyi megyeszékhelyre. Egy hostess cég közvetítette őket a Meló Diákhoz, így kaptak munkát.
- A tanév közben is sok fiatal vállal munkát - teszi hozzá Vida Péter -, a múlt hétvégén például száznegyven diák számlálta a forgalmat a somogyi buszokon. A dömping persze a nyár elején várható annak ellenére, hogy a gyárak már nem, vagy csak alig foglalkoztatnak fiatalokat. Szerencsére a nyáron szabadságra ment munkásokat nekik is pótolni kell, és mivel a diákmunka olcsó és gazdaságos, így akár egy-két hetes alkalmi munkára is érdemes tanulókat alkalmazniuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A lányok szívesen vállalnak hostess munkát
[/caption]

Tóth Gábor, a Fürge Diák kaposvári vezetője azt mondta: az elkövetkező két hétben két-háromszáz érdeklődőre számítanak, amelynek a fele már regisztrált diákmunkás. A legtöbben árufeltöltésre jelentkeznek, mert egyszerű, könnyű munkát remélnek. Évek óta a kaposvári, valamint a Balaton-parti diákmeló után a legnagyobb az érdeklődés, pedig Somogy déli részein, így Nagyatád, Barcs és Csurgó környékén nagy az igény a kukoricacímerezésre. 

Egy országos, reprezentatív kutatás szerint a diákok 81 százaléka már tanulmányai befejezése előtt is azon munkálkodik, hogy megalapozza karrierjét, és a megkérdezettek több mint háromnegyede szerint pedig jó eszköz lehet erre a diákmunka is. A somogyi hálózatok munkatársai azonban állítják: a faipari és keres-   kedelmi cégeknél is érződik a visszaesés, míg az élelmiszer-ipari vállalkozások egy része már kifelé tart a válságból, ám amíg ki nem lábalnak az anyagi gondokból, addig biztosan kevesebb fiatalt foglalkoztatnak a cégek.     

Karriercsomag a diákoknak munkaévük végére

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet egy ideje már nem csak a diákok nyári munkalehetőségeire koncentrál. Karrier-tanácsadással jutalmazzák azokat a tanulókat, akik kiemelkedően végzik munkájukat. A Dolgozz a jövődön elnevezésű program során 555 ledolgozott munkaóra és minőségi feltételek teljesítése esetén a diákok karriercsomagot szerezhetnek munkaévük végén. A csomag elemei között szerepel egy neves HR-szakemberek által hitelesített ajánlólevél, a szakemberek elérhetőségeiből összeállított, értékes kapcsolati tőke, és személyes karrier-tanácsadás.

A lányok szívesen vállalnak hostess munkát Már csak néhány gyár foglalkoztat diákokat nyáron -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!