Közélet

2011.02.12. 06:56

Akció: balatoni éttermek áron alul eladók

A dél-balatoni régióban az elmúlt fél év során közel húsz százalékkal nőtt az eladó éttermek, büfék és más vendéglátóhelyek száma – írta az egyik hírportál egy ingatlanközvetítőre hivatkozva.

Fónai Imre

– Sajnos reális lehet ez a húsz százalék, valóban egyre többen dobják be a törülközőt – mondta érdeklődésünkre Makkos Péter fonyódi vendéglátós, régiós KISOSZ-vezető. – A nyári szezon egyre szűkül, egész éven át mind kevesebben vannak nyitva – korábban magam is ilyen voltam, de én is már csak májusban nyitok –, állagmegóvásra azonban többet kell költeni ott, ahol ősztől tavaszig zárva vannak, arra meg egyre kevésbé futja a rövid nyári bevételéből.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A közel száz éves Fogas is bezárta kapuit
[/caption]

– Fonyód térségében is több üzletre került ki az eladó, kiadó felirat, de Siófok sem kivétel ebből a szempontból – folytatta Makkos Péter. A napokban Mesztegnyőn szembesültem vele, hogy huszonöt év után bezárt az ottani vendéglős és kiment Ausztriába dolgozni. Tudomásul kell venni, hogy mivel ma már a legtöbb turista magyar, az csak akkor jön le, ha kedvező az időjárás-előrejelzés. S gondoljunk bele, tavaly mennyi bajunk volt az esővel. Ennyire kiszolgáltatottan pedig nehéz talpon maradni. Ráadásul a mi térségünket a más szempontból áldásnak számító M7-es autópálya elkészülte is sújtja, hiszen elviszi a településekről az átmenő forgalmat.

Hosszú folyamat eredménye a jelenlegi állapot és optimistán is csak abban lehet bízni, hogy a mélyrepülés után további visszaesés már nem lesz...



Siófok egyik legpatinásabb éttermére, a közel százesztendős Fogasra néhány hónapja került lakat. Verhás Attila tulajdonos egyelőre a berendezést árulja, vevőt még nem talált. A legtöbb érdeklődő egyébként kínai. Verhás szerint az is problémája a balatoni vendéglátásnak, hogy mind több szakember megy ki dolgozni Ausztriába, Olaszországba és már nem is csak a téli szezonra, hanem nyárra is...

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Már a partmenti büfések is kirakták az eladó táblát
[/caption]

Nagyot zuhantak az árak: harminc százalékkal olcsóbbak az ingatlanok

Nagy a választék a balatoni ingatlanközvetítők kínálatában különböző alapterületű, fekvésű és színvonalú vendéglátós ingatlanokból. Többet berendezéssel, üzleti kapcsolatokkal, sőt személyzettel együtt árulnak. Az árak az ősztől zuhanni kezdtek, miután számos árverésre bocsátott létesítmény megjelent a piacon. Harminc százalékkal olcsóbban lehet most éttermet, büfét venni, mint tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!