Közélet

2011.03.03. 19:02

Teremőrre sincs pénz, kérdéses a Latinovits-múzeum sorsa

Bezárja a Latinovits-emlékmúzeumot vagy tovább működteti, immár egyedül – erről kell döntést hoznia a balatonszemesi képviselő-testületnek.

Fónai Imre

Takács József fölháborodott. A balatonszemesi polgármester nemrég kapta kézhez a megyei múzeum megbízott igazgatójának levelét, amiben arról értesíti: a továbbiakban egyedül a balatonszemesi önkormányzatnak kell állni a színészkirály, Latinovits Zoltán emlékmúzeumának minden költségét. Azért azonban, hogy ne kelljen bezárni a kiállítóhelyet, a  tárlat anyagát nem viszi el a megyei múzeum.

A megyei közgyűlés a nem szakmai munkakörökben dolgozók körében közel ötven százalékos létszámleépítést rendelt el – tájékoztatja levelében Ábrahám Levente megbízott megyei múzeumigazgató a szemesi polgármestert. E szerint a jövőben jelentősen kevesebb dolgozóval és nyitvatartási idővel tartják fenn az intézményeket és ahol eddig az önkormányzatokkal közös fenntartásban működtették, ott átadják azokat a helyhatóságoknak. Ilyen a Latinovits-emlékmúzeum is. Az igazgatóság eddig egy teremőr bérét állta.

– Messzemenően nem értünk egyet ezzel a lépéssel – így Takács József balatonszemesi polgármester. – Az önkormányzat nemrég költött tizenötmillió forintot az épület felújítására (részben pályázati támogatásból, részben önerőből), kívül-belül rendbe tettük, kulturált körülmények fogadják a látogatókat. Eddig is csak a teremőr-gondnok foglalkoztatásával járult hozzá a megye a költségekhez, de most ezt is fölmondják. Értem én, hogy takarékoskodni kell, meg hogy nehéz helyzetben van a megyei önkormányzat, de a helyi önkormányzatok vajon nem? Már megint a településeken csattan az „odafönt” megsuhintott ostor? Nem volt ebből már elég?



Takács József arról is beszélt: természetesen nem akarják bezárni az országszerte ismert és keresett kiállítóhelyet, a település turistavonzó nevezetességét, bár a képviselő-testület még nem döntött. De ahogyan a polgármester fogalmazott, országos szégyen lenne, ha erre kényszerülnének.


Nyolcszázezres bevétel

Csaknem 800 ezer forint volt a Latinovits-relikviákat bemutató tárlat tavalyi bevétele a jegyekből. Ábrahám Levente levelében arról is írt: mivel a teremőr-gondnok évi bére alig haladja meg az egymillió forintot és a bevétel Balatonszemesé maradna, csak kevéssel kellene ezt kiegészítenie a helyi önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!