Közélet

2011.07.17. 06:58

Itt a legjobb balatoni strand! Bikinikben és élményben nincs hiány

A homokos partjáról közismert balatonlellei Napfény strand és élményfürdő a déli part legjobb strandja, Somogyból ugyanis ez a strand kapta a legkedvezőbb osztályzatokat egy internetes felmérésben, mely összesen közel háromezer válaszadó értékeléséből állt össze.

Füleki Tímea

A Balatontipp Strandkalauz nem először osztályoztatta a magyar tenger strandjait a weboldal látogatóival, az egy éven át beérkezett adatokat július közepén összesítették. A véleményt mondók a strandok tíz jellemzőjét értékelhették az elégtelentől a jelesig terjedő minősítésnek megfelelő 1-5 osztályzatokkal, köztük a víz és a meder, valamint a part állapotát, az illemhelyeket, zuhanyzókat, játéklehetőségeket, vendéglátást és parkolást, azaz a vízparti kikapcsolódás szempontjából valamennyi fontos tényezőt.

A dobogós helyezettek nem somogyiak, a felmérés szerint az északi parton találhatók a Balaton legjobb strandjai. Az abszolút győztes érdemei szinte megkérdőjelezhetetlenek, a gyenesdiási Diás játékstrand megismételte tavalyi győzelmét, amikor 4,73 pontos átlagértékével az összes többi balatoni strandot maga mögé utasította. Második helyen alsóőrsi, a harmadikon vonyarcvashegyi strand végzett, a negyedik helyet pedig Szigliget vízpartja érdemelte ki az elektronikus adatlapot kitöltőktől.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Napfény strand lett a legjobb a déli parton
[/caption]

A strandi ranglista ötödik helyén olvasható az első somogyi értékelt: a balatonlellei Napfény strand és élményfürdő, mely 4,63-as átlagra vizsgázott, s ezzel csupán egy tizeddel marad el az abszolút elsőtől. Figyelemre méltó és beszédes adat továbbá, hogy a lellei önkormányzat által működtetett strand úgy érte el ezt az átlagot, hogy az összes balatoni strand közül erre érkezett a legtöbb értékelés a listára érvényesen felkerült 35 strand közül. A bizonyítványt ugyanis csak azokról a balatoni strandokról állították ki, melyekre a meghatározott számúnál több értékelés érkezett. Lelle után még ötöt kell ugranunk a rangsorban, hogy a következő déli parti helyezettel találkozzunk: Balatonszárszóról a központi szabadstrand valamint Balatonboglár strandjai szereztek érdemeket azonos, 4,54-es átlagosztályzattal, azaz „jelessel”.



Elgondolkodtató, hogy az értékelhető számú minősítést kapott - és jóra vagy jelesre vizsgázott - strandok listáján szemmel láthatóan jóval több az északi parti.
–  Az északi parti települések túlsúlyára nem tudok pontos magyarázatot adni – válaszolta megkeresésünkre Győrffy Árpád, a Balatontipp Strandkalauz internetes oldal szerkesztője. – Valószínűleg összefügg azzal,  hogy a vendégek a déli partot inkább jellemző szabadstrandokról nem keresik annyira az információt, mint a fizetős strandokról. Ennek megfelelően az értékelésben is kisebb az arányuk – fejtette ki a szerkesztő, aki az idei balatoni strandfelmérés összesített eredményéről azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy a válaszadók továbbra is nagyon jóra értékelik a strandok környezeti állapotát, gondozottságát, miközben a fenntartó önkormányzatok helyzete köztudottan nehezebb.

A válaszadók lakóhely szerinti megoszlásából kiderül: a felmérés döntően nyaralóvendégek minősítéseiből állhatott össze, messze a legtöbb értékelés - az adatlapok ötöde - Budapestről érkezett, ezt követően pedig Pest, Győr-Moson-Sporon, Fejér és Veszprém megyékből volt még viszonylag több (egyenként 9 - 5 százalék közti) válaszadó.

Gyenge láncszemek is akadtak

 – Fontos az is, hogy tovább bővültek a gyerekeknek biztosított lehetőségek, ami az értékelésben is megjelenik – tette hozzá Győrffy Árpád. – Elmondása szerint a parkolási lehetőségek bizonyulnak még itt-ott gyengeségnek, s a válaszadók pontszámai egyik-másik helyen azt is megüzenték: néhol az illemhelyek, mosdók takarítását illetően is akad még tennivaló.

Somogyi eredmények a balatoni strandfelmérésből:

Balatonlelle

4,63

Balatonszárszó

4,54

Balatonboglár

4,54

Balatonfenyves

4,46

Balatonberény községi

4,42

Balatonszemes

4,38

Fonyód

4,35

Zamárdi

4,31

Siófok nagystrand

4,14

Balatonberény naturista

4,11

Forrás: www.balatontipp.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!