Közélet

2012.01.03. 07:52

Tesco, Match, Lidl - év eleji razzián az árkommandó

Az áfa kulcs emelkedése miatt drasztikus árnövekedést jósoltak a szakemberek. Szerkesztőségi árkommandónk tehát útra kelt, hogy megnézze, bevált-e a prognózis?!

F. Szarka Ágnes

Szerkesztőségi árkommandónk az év első munkanapján elsősorban az áfa emelés utáni árakat vette számba. Ugyanúgy, mint tavaly januárban, májusban és szeptemberben, most is tíz alapvető élelmiszer árát néztük meg három nagyáruházban. Ami szembetűnő, az a változatlanság. Az általunk tesztelt termékek fogyasztói ára hasonló a szeptemberihez. Az előfordult egyes árucikkeknél, hogy a legmagasabb ár – ami feltehetően a legjobb minőséget takarta – több mint negyedéve, de az olcsóbb termék ára szeptemberben, esetenként tavaly januárban sem volt több a mostaninál.

Ha a mostani árakat nézzük, úgy tűnik, a két százalékos áfaemelés nem tükröződik még. Bár árnyaltabb a kép, ha hozzátesszük, hogy mindenütt akció, akció hátán. A Tesco most a 149 forintos kenyerével arat, ennyire olcsón szinte még a lisztet sem lehet megvenni, de három darabnál többet egyszerre nem vehet meg egy vásárló. A krumpli ára az egy évvel ezelőttihez képest jókorát esett mindhárom általunk megvizsgált üzletben, abban az időben gond volt a hazai ellátással, és a külföldit jóval drágábban adták. Míg tavaly szeptemberben a Match-ben, és a Lidlben ezer forint fölé kúszott a sertéslapocka ára, ami akkor, a Tescóban volt a legolcsóbb. Most megfordult a trend: mindenütt ezer alatt van, kivéve a Tescót. A csirkehús egy éve két áruházban sem érte el a hatszáz forintot, most mindenütt meghaladta a hétszázat.



Tapasztalataink azt mutatják, hogy az áruházak megpróbálnak vevőcsalogató akciókkal túladni a tavalyi készleten, ám ez a pénzhiány miatt nem igazán sikerül. Szinte mindenütt számolgatták az emberek a pénztárcájukban levő forintokat. Majd széttárt karok és egy sóhaj jelezte: rengeteg volt az év végi kiadás, és sok helyen még nem jött fizetés, nyugdíj, segély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!