Közélet

2014.10.24. 12:20

Szorosadon szoros lett, meg kell ismételni a választást

Hol legyen szoros a választás eredménye, ha nem éppen Szorosadon? Oly annyira, hogy a Koppány-völgyi kisközségben meg kell ismételni a polgármester-választást, mert október 12-én szavazategyenlőség alakult ki a két induló között.

Fónai Imre

A jelenlegi faluvezető, Kendi Tibor és kihívója, Simonics Ervin Gyula egyaránt 36-36 szavazatot kapott (az alig több mint száz fős községben a 92 választópolgár közül 72-en voksoltak, ami kiemelkedően jó arány). Négy éve könnyebb dolga volt a regnáló polgármesternek, akkor ugyanis egyedül indult a tisztségért. Kendi Tibort megelőzően sokáig Simonics Gyula irányította a települést.
– Ő az édesapja a most induló polgármesterjelöltnek – világosítanak fel a faluközponti parkban kapálgató asszonyok. Nagy a sürgés-forgás a főutcán, a férfiak a temetőkerítést építik éppen.

– Á, ez csak mostanában, pár hete van így – legyint egy idős férfi, aki a nemzeti dohánybolttal közös vegyeskereskedés felé tart. – Az utcavégek gazban állnak, azt kell majd eldönteni a választáson, hogy ezt akarják-e a szorosadiak, vagy rendezettebb települést.
– De Gyula bácsi, mi hónapok óta itt vagyunk, tesszük a dolgunkat, szépítjük a községet – ellenkezik kicsit az egyik közmunkás hölgy. Szorosadon egyébként utoljára akkor jártunk, amikor (2012 végén) a település nevével kezdődött az illusztris felsorolás: az alig száztizennégy lakosú Koppány-völgyi településen mindössze egyetlen munkanélküli szerepelt a nyilvántartásban, s ez 1,49 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett.

– Most se igen akad munkanélküli, akinek nincsen állása, annak jut közmunka – mondja a már emlegetett kapálgató asszonyság. – Négyen vagyunk most nők a kertészetben, egyelőre november 30-ig biztos az „állásunk”. Tíz-tizenegy közmunkás mindig akad, Törökkopányból, meg Somogyacsáról is járnak ide dolgozni.
Fóliasátor van az önkormányzati kertészetben – tájékoztatnak a parkszépítők –, megterem ott mindenféle, paradicsom, paprika, krumpli, uborka. A paradicsomot befőzik, fagyasztóba is kerül a zöldségből, savanyúságot is készítenek. A szomszédos Törökkoppány iskolája, vagyis a gyerekek profitálnak ebből a legtöbbet, ennek köszönhető – hozzák fel a példát az asszonyok –, hogy tavasszal fejessaláta is kerül a menzai asztalra.

-----------------------------------------------------------------------
Így szavazott Somogy - két holtverseny, s akikre senki sem szavazott
-----------------------------------------------------------------------


Tülkölve húz el a gázpalackos autó, miközben témát váltunk a takaros kis faluközepi parkban, ami a tábla tanúsága szerint 2012-ben készült el 5,5 millió forintos uniós támogatásból. – Meglepődött a falu – hallom az egyik közmunkástól. – Nem számítottunk rá, hogy döntetlen lesz a polgármester-választás, de ilyen kevés szavazó tud ilyet is produkálni.
Kérdem, hogy nekik melyik jelölt lenne jobb, de diplomatikusak. – Mindegy, kapálni, palántázni ugyanúgy kell – feleli az egyik hölgy.
– Az új jelölt fiatal erdőmérnök, negyven körüli, a régi polgármester idősebb, de rendes, megértő – fog röpke elemzésbe a másik.
– A testület összetétele viszont jobb lett, idősebbek, tapasztaltabbak kerültek be, jobban tisztában vannak a falu problémáival – irigyli el társától a „szakértést” a kolléganő.

Önkormányzati termények, olvasom le a kocsma-vegyesüzlet-dohánybolt hármas előtt. A fejes káposzta kilója ötven, a hagymáé hatvan forint, a lila hagymát száznegyvenért kínálják. – Itt kellene hogy üljön egy fél napot, akkor megtudná, higgye el, érdemes volna – ezt már a kocsmáros feleli arra a kérdésre, hogy érezhető-e a szorosadiakon a kettéosztottság, amire a polgármester-választás eredménye utal. – Egymásnak mennek, persze csak szóban, gyakran szikrázik a levegő. Jót lehet szórakozni, viszont egy kis faluban nem biztos, hogy ez normális. Régen az összetartás jellemezte a falun élőket, most ez itt nem mondható el.
 
Egy, a bolt előtt cigarettázó férfi azt mondja, volt szavazni ő is, de nem árulja el azt, hogy kire, ezt még a cimboráinak se mondja meg. Állítja, nagyjából azért lehet tudni, hogy ki kire voksol, mely családok állnak az egyik és kik a másik jelölt mögött. – Éppen azért lepődött meg mindenki az eredményen, mert nem jött be pontosan ez az előzetes kalkulálgatás. Legalább egy család „átszavazott” – bizonyítja a koma, hogy Szorosadon nemcsak a szavazók, hanem az „amatőr politológusok” száma is nagyobb az átlagosnál. Persze, egy ilyen, matematikailag igen kevéssé valószínű eredmény után...
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!