Közélet

2015.01.29. 12:25

A kétgyermekes családokat és a középosztályt erősítené az állam

Sorsokat tudunk befolyásolni, de ehhez előbb ezeknek az emberi sorsoknak mögé kell néznünk, hangzott el a Somogy Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház és a Napkerék Egyesület konferenciáján, amelyet a kaposvári püspökségen tartottak.

K.G.

A családpolitika aktuális kérdéseiről beszélt előadásában Fűrész Tünde, család- és népességpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Hogy a társadalmi egyenlőtlenségeket csökkentse, a kormány intézkedéseivel idén júliusra négy-öt milliárd forinttal növeli a családi otthonteremtési kedvezményeket, ez számításaik szerint öt-hatezer családnak jelenthet segítséget.

Az ingyenes tankönyvellátást kiterjesztik az általános iskolák harmadik osztályára. Jelenleg a gyermekek mintegy egynegyede részesül ingyenes étkezésben a bölcsődékben, terveik szerint ezt 2016 januárjában a kétharmaduknak lehetővé teszik az óvodákban és bölcsődékben. 2018-ig 60 ezer férőhelyre növelnék a napközis ellátást kapó gyerekek számát mintegy 100 milliárd forintból, ezt uniós forrásból szándékoznak megvalósítani. 2019-ig a duplájára akarják emelni a kétgyermekes családoknak szóló adókedvezményt is.

A kétgyermekes családok és a középosztály megerősítésére a katasztrofális demográfiai mutatók miatt van égetően szükség. Több mint 30 éve tart a népesség fogyása Magyarországon, ezalatt 800 ezer fővel lett kevesebb a lélekszám. Jelenleg drasztikusan csökken a szülőképes nők száma, és a statisztika szerint egy párnak átlagosan 1,34 gyermeke születik. Ez az egyik legalacsonyabb arányszám Európában. A népesség-előreszámítások szerint, ha folytatódik a kedvezőtlen tendencia, 2060-ra mindössze hét-nyolc millió lakosa lehet hazánknak. Pedig szavakban a magyar család- és gyermekszerető társadalom, mert az előrejelzések szerint a fiatal párok két, vagy több gyermeket terveznek, ám végül általában mégsem így alakul. Az egy gyermekes családok aránya több mint 53 százalék, a gyerekek 44,5 százaléka pedig házasságon kívüli kapcsolatból születik.

A legfrissebb adatok némi bizakodásra adnak okot az államtitkár-helyettes szerint, ugyanis a házasságkötések száma 2014 novemberéig 3,4 százalékkal emelkedett.

A konferencián Szita Károly, kaposvári polgármester hangsúlyozta: a megyeszékhely tizenöt, önként vállalt támogatási formát tart fenn a rászorulóknak, amelyet az állam nem finanszíroz, ezeket pedig az átalakuló önkormányzati segélyezési rendszerben is tovább akarják vinni. A tehetséges roma fiatalok tanulmányait például évente kétmillió forint ösztöndíjjal támogatják.

A rendezvény végén átadták a Somogy Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház Esélyteremtési Díját, amelyet idén Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ főigazgatója kapta, mert egy hagyományos kisegítő iskolából modern szolgáltató centrumot teremtett. 
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!