Közélet

2015.05.26. 13:19

Harcban a bankkal: feljelentette a PSZÁF-et a porrogi nyugdíjas

Négy éve vívja szélmalomharcát a bankok ellen egy porrogi férfi. Horváth Ernő tüntetett is már az egyik pénzintézet előtt, majd a jogi utat választotta. Önmagát képezte ki jogi ügyekben, hiszen volt ő géplakatos, határőr és vendéglátós is, de ügyvéd nem. A bankokkal vívott küzdelme során sok furcsaságra bukkant, de hiába tett számos feljelentést, nem adtak igazat neki.

K.G.

– 2008 nyarán kétmillió forintnak megfelelő svájci frank kölcsönt vettem fel lakásfelújításra. A problémák akkor kezdődtek, amikor kiderült, hogy a 15 ezer svájci frank helyett csak 14365 CHF-et kaptam a dokumentumok szerint, pedig a Ptk. kimondja: a kölcsön összegét az ügyfél rendelkezésére kell bocsátani. 2011-ig euróban törlesztettem, ezt átváltotta a bank forintra, majd svájci frankra, csakhogy nem a Nemzeti Bank középárfolyamán. Úgy érzem, hogy ezekkel az ügyletekkel háromszor is becsaptak... – mondta a nyugdíjas férfi.



Egy másik banknál autólízing szerződése is volt, amelyet már kifizetett. Az elszámoláskor mégis kapott egy felszólítást a pénzintézettől, hogy fizessen 357 ezer forintot, mert még tartozik. Feljelentést tett, ekkor a bank elismerte, hogy rendszerhiba történt, és nem Horváth Ernő, hanem ők tartoznak ugyanennyi pénzzel. Csakhogy a férfi ezt sem fogadta el.
Horváth Ernő a szomszédja devizahitel-szerződésében is talált érdekességet, amire nincs magyarázat. A hiteltörténeti kimutatásban az szerepel, hogy a nyilvántartott deviza neme: HUF, vagyis magyar forint. Nem érti, hogy így milyen alapon beszélnek devizahitelről.

– Feljelentettem a PSZÁF-et hivatali kötelezettség elmulasztása miatt, mert nem vizsgálták a hitelszerződések valóságtartalmát. Bepanaszoltam a közjegyzőt is, hogy valótlan tartalmú okiratot készített, de erre azt válaszolta a nyomozó hatóság, hogy elévült az ügy. Hogy van az, hogy egy szerződés valóságtartalmáért senki sem felel, se a bank, se a közjegyző, se a PSZÁF? Akkor milyen joghatása van? – kérdezi a nyugdíjas férfi, aki egyébként 18 éven át volt egyetlen bank ügyfele, amikor rájött – ahogyan ő fogalmaz –, hogy becsapták hat euróval. 

Akkor nyomban bankot váltott, és most már sokadiknál tart, de azt mondja: a hitelkártyája használatakor most megint megrövidítette a bank ezer forinttal. Egy embernek nem jelentős, de ha minden ügyfelet, 10-20 ezer ember megkárosítanak ugyanannyival, az már tetemes összeg, véli a nyugdíjas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!