Közélet

2015.08.03. 08:09

Balaton: viharjelzésben is fürdőzőktől tarkálló strandok

A szakszolgálat a nyári szezonban átlagosan napi 130-150 emberrel és 7 hajóval (köztük 2 sürgősségi) áll szolgálatban a Balatonon.

F. I.

Egyes vízibicikli-kölcsönzősök viharjelzéskor is kiadják még a sporteszközöket – úgy indult az idei nyár, hogy az első viharkor már erre figyelmeztetett a balatoni vízirendészet. Öt vízbefulladás eddig a szezonban – összegzett a napokban tihanyi sajtótájékoztatóján a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ), mely úgy döntött, roadshowt indít, húsz helyütt a legfontosabb vízbiztonsági szabályokra hívják fel a figyelmet. Elvégre a héten ismét kánikulai napok jönnek...



– Döbbenten fogadtuk a balatoni haláleseteket, amelyek szinte sorozatban következtek be, és amelyek mindegyike elkerülhető lett volna az alapvető szabályok betartásával – fogalmazott Bagyó Sándor, a VMSZ vezetője. A Balatonban a nyáron eddig már öten (négy fiatalember és egy középkorú férfi) veszítették életüket, közülük négyen nem vagy csak gyengén tudtak úszni, mégis mély vízbe merészkedtek vízibiciklivel vagy strandkajakkal, illetve egyikük menet közben ugrott vízbe egy vitorláshajóról. Bagyó szerint nem jogszabályt kell módosítani a nagyobb vízbiztonságért, hanem jobban be kell tartani a meglévő előírásokat. Hozzátette, hogy az üzleti szférának is többet kellene tennie a biztonságért, például fel kellene hívniuk a figyelmet a Balaton veszélyeire, és kérés nélkül biztosítani mentőmellényeket olyan strandi eszközökhöz is, amelyeken egyébként nem kötelező a használatuk.

Emlékezetes, nemrég Horváth Ákos, a siófoki viharjelző obszervatórium vezetője figyelmeztetett annak kapcsán, hogy fürdőzők közé, a Balaton vizébe csapott a villám Vonyarcvashegynél és egy sérültet újra kellett éleszteni: a viharjelzést illik komolyan venni.

Másodfokú viharjelzésben is fürdőzőktől tarkálló strandok – az idei kánikulai nyár megszokott képsora az Időkép.hu időjárás-előrejelző portál élő balatoni webkameráit figyelve. A VMSZ nem véletlenül indul roadshowra, a vizek veszélyeire, a vízen tartózkodás és a fürdőzés szabályaira, az egyéni felelősségre és az önmentés lehetőségeire hívják fel a figyelmet a következő időszakban, körbejárva a Balaton strandjait. Életmentést oktatnak laikusoknak és bemutatják a vízi mentéshez használt eszközeiket.

A fürdőzés és a hajózás szempontjából kedvező nyári időjárás komoly feladatokat rótt a vízimentőkre, Tar Mihály szóvivő úgy összegzett: a szakszolgálat a nyári szezonban átlagosan napi 130-150 emberrel és 7 hajóval (köztük 2 sürgősségi hajó) áll szolgálatban a Balatonon. Eddig a strandokon 51 súlyos sérültet láttak el és adtak át a mentőknek, továbbá 2356 könnyű sérült ellátásában vettek részt. Tizenöt embert mentettek ki a vízből, egy esetben újraélesztésben segítettek. Hajósok riasztása nyomán ötven bajba jutott emberhez vonultak ki, tizennyolc esetben eszközt is kellett menteni.

Vízi segélykérő: egy gombnyomás

Még mindig sokan nem ismerik: a vízimentők BalatonHelp okostelefonos alkalmazása egy ingyenes vízi segélykérő applikáció, mely egy gombnyomást követően, GPS koordináták alapján, pillanatok alatt el tudja juttatni a szükséges információkat a mentésirányítási központunkba. A mentőhajók a baj helyét pontosan ismerve, jelentős időt megspórolva tudnak a helyszínre érkezni és segítséget nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!