Közélet

2007.01.30. 16:28

Hamiskás betegeskedő iskolások

Egy szájber gyereknek manapság nem okozhat gondot, hogy hamis orvosi igazoláshoz jusson, amennyiben azzal akarná igazolni esetleges lógásait az iskolából.

Márkus Kata, fotóillusztráció: Török Anett

Az internetről ugyanis percek alatt pecséttel, aláírással ellátott orvosi igazolások tölthetők le. Az már más kérdés, hogy használják-e – a napokat a számítógép előtt ülő fiatalok – a hamisított közokiratot. Mert ugye a hamisított igazolás annak számít. Bár lógni nem csupán a számítógépezésért szoktak, hanem mert jó poén, úgy tűnik, a somogyi diákok között már vagy még nem divat a hiányzások ilyen módon történő igazolása. Sem a rendőrségre, sem a gyermekjóléti szolgálathoz nem érkezett ugyanis ilyen jellegű bejelentés az elmúlt évben. Ha volt is ilyen próbálkozás, úgy tűnik az iskolák saját hatáskörben rendezték az ügyet.

Az utóbbi időben nem tudok ilyen próbálkozásról  – mondta kérdésünkre Balázs Tibor, a kaposvári élelmiszeripari szakképző iskola igazgatója. – Régebben voltak meglehetősen gyenge kísérletek arra, hogy a gyerekek a már meglévő igazoláson az időpontot átjavították, de le is buktak. Iskolánk egyébként többféle módon is igyekszik ellenőrizni, valóban beteg-e a gyerek. A hiányzás után 8 napon belül kell bemutatniuk az igazolást, ám csak olyanokat fogadunk el, amelyeket a szülő is aláírt. Az a rendszer is viszonylag jól működik, hogy a szülő jelzi telefonon, amennyiben beteg a gyereke. Ha ez nem történik meg, a tanár néhány napon belül keresi a szülőt. Persze mindez nem segít, ha olyan ritka esetről van szó, amikor a szülő is partner a gyerek lógásában. Mert hogy ilyen is előfordul.

Hamisított igazolással még a kaposvári Toldi iskolában sem találkoztak, ám az iskolavezetés szerint sem árt az éberség. – Nálunk a hiányzás után azonnal be kell mutatni az igazolást – mondta Garaminé Szente Éva igazgató –, s ha csak felmerül a gyanú, hogy hamis, utána érdeklődünk, akár a körzeti orvoshoz is elmegyünk. Egyébként most fogjuk bevezetni, hogy csak az ellenőrzőbe írt igazolásokat fogadjuk el a gyerekektől.

A sok hiányzás is igazolt

Az iskolának akkor kell jeleznie felénk a kétes próbálkozást, ha az rendszeres vagy vélelmezhető a gyerek egyéb veszélyeztetettsége is a háttérben – mondta kérdésünkre Buzsáki Tünde, a kaposvári gyermekjóléti szolgálat vezetője. – Ne adj Isten, ha a szülő is segédkezik a hamis igazolás megszerzésében. Tavaly kiugróan magas iskolai hiányzásokról, kiskorú veszélyeztetéséről is természetesen érkezett hozzánk bejelentés, ám igazolás hamisításáról nem. Ha rendőrségi ügy kerekedik a hamisításból, a rendőrök is értesítenek bennünket hivatalból.


Bíró Gábor, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense azt mondta: tavaly nem érkezett hamisított igazolással kapcsolatos bejelentés a rendőrségre, az azt megelőző évben is csupán egy. Akkor egy belegi diák próbálta meghosszabbítani úgy a betegszabadságát, hogy átjavította az igazoláson a dátumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!