Hírek

2007.01.12. 17:01

Össztűz a kórházátalakítási javaslatokra

Már nem csak az ellenzék, hanem a párttársak, a koalíciós partner, sőt a honvédelmi tárca is elfogadhatatlannak tartja az Egészségügyi Minisztérium kórházátalakítási elképzeléseit.

É. S.

Demszky Gábor Budapest főpolgármestere Molnár Lajos egészségügyi miniszternek írt levelében sérelmezi, hogy párttársa a közép-magyarországi régióban 5.785 aktív, gyógyításra szánt ágy megszüntetésére tett javaslatot. Ez 30 százalékos csökkenés, és ez a több mint 15 ezer országosan leépíteni tervezett ágyak harmadát jelenti a fővárosban és Pest megyében. Demszky így nem látja biztonságosnak a fővárosi lakosok ellátását, s szerinte a három hónap alatt a tervezett változásokat nem lehet végrehajtani, s nem tartja elfogadhatónak a Schöpf-Merei Ágost Kórház megszüntetését.

„Szakmailag elhibázott és finanszírozhatatlan az ágyszámok regionális elosztásáról szóló miniszteri ajánlás” – jelentette ki pénteken Mikola István. A Fidesz egészségpolitikusa arra is felhívta a figyelmet, hogy régiók híján a Regionális Egészségügyi Tanácsok csupán fantomszervezetek, amelyek döntései így súlyosan jogsértők és alkotmányosan aggályosak is, ezért jövő héten beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz. A Dél-alföldi Regionális Egészségügyi pénteken szinte egyhangúlag elutasította a tárca javaslatát az ágyszámokról. Grósz Andor, a Kecskeméti Repülőkórház igazgatója a Honvédelmi Minisztérium képviseletében bejelentette, hogy a tárca továbbra is igényt tart Kecskeméten a 184 aktív ágyra, melyeket a tervek szerint felszámoltak volna.

Az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöksége is elutasította az egészségügyi miniszter javaslatát a kórházi ágyszámok csökkentéséről, és elfogadhatatlannak tartja a minisztérium módszerét. A párt megyei elnöksége reméli, hogy a tárcavezető felülbírálja álláspontját, ellenkező esetben Molnárnak át kell gondolnia jövőbeni szerepvállalását. Csongrád megyében szintén ki keltek az ágyszám elképzelések ellen, s azt javasolják a ret-nek, hogy küldje vissza a miniszteri javaslatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!