Hírek

2006.07.26. 15:06

Polgárháború felé sodródik Grúzia

Csák E.

Már sebesültjei is vannak annak a „tisztogató” hadműveletnek, amelyet Grúzia indított az abház területen lévő Korodi hegyszorosban.  Tbiliszi hivatalosan nem nyilatkozik a különleges egységek akciójáról, de kórházi források szerint máris több sebesültje van az összetűzéseknek.

Grúzia egy 80 ezer fős kisebbség lázadását próbálja letörni. A szvánok hegylakók, akik gyermekkoruktól kezdve fegyvert forgatnak és a mai napig gyakorolják a vérbosszút, szombaton bejelentették, hogy nem ismerik el a grúz fennhatóságot.  Vezérük, Emzar Kviciani azt követeli, mondjon le az új grúz honvédelmi miniszter, Iraklij Okrusavili ugyanis parancsot adott a lázadók lefegyverzésére.

Oroszország, amely békefenntartókat állomásoztat a függetlenségre törekvő Abházia területén, felszólította Tbiliszit, hogy tartózkodjon az egyéni akcióktól, s riadókészültséget rendelt el alakulatainál. Egy grúz ellenzéki vezető szerint a Kodori fellépés elterelő művelet: Grúzia valójában arra készül, hogy megtámadja az ugyancsak elszakadni kívánó Dél-Oszétiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!