Hírek

2006.08.21. 19:13

Kaszálnak a bankok a kamatadóval

Nagy az érdeklődés a szeptember elsején hatályba lépő kamatadó elkerülését átmenetileg lehetővé tevő befektetések iránt – közölték a pénzintézetek.

BAMA

A CIB Bank lakossági ügyfeleinek száma 65 százalékkal nőtt az elmúlt két hétben a kamatadó elkerülését szolgáló konstrukciók miatt. Ugyanezen időszakban a harmadával nőtt a 24 órás telefonos ügyfélszolgálathoz beérkező hívások száma. Elsősorban a kötvények és befektetési alapok iránt nőtt az érdeklődés. Az új ügyfelek elsősorban a hosszabb távú betéti lehetőségeket keresik az egy-két hónapos lekötés, illetve a látra szóló bankbetét helyett – ismertette a CIB. A banknál nem ritka a 18 hónapos futamidejű betét sem.

Az MKB szintén jelentős ügyfélrohamról számolt be. A legtöbben a 24-36 hónapos futamidejű pénzpiaci betét iránt érdeklődnek. A bank az ázsiai piacok hozamának elérését lehetővé tevő tőkegarantált alapot és hosszú távú lekötött betétet is kínál a kamatadó elkerülésére. Reigl Beatrix kommunikációs vezető elmondta: az elkövetkezendő két hétben még jelentősebb érdeklődésre számítanak. A Raiffeisen Bank 15-20 milliárd forint új forrást vár az akciós időszaktól. Az ügyfelek egyértelműen a hosszabb lejáratú befektetések felé fordultak. Míg korábban a 6, 12 hónapos futamidejű betétek aránya 4-5 százalék volt, mára ezen konstrukciókban van a Raiffeisen betétállományának húsz százaléka. Az Ersténél már a teljes forrásállomány tíz százaléka 12 hónapos lekötésű, amivel megelőzi a 6 hónapos betétben tartott pénzállományt.

Az OTP-nél is a 12 hónapos betét a legkeresettebb termék. Emellett megélénkült a jelzáloglevelek iránti kereslet is. Utóbbi befektetési formával akár tíz évig is meg lehet spórolni a kamatadó-fizetést. Látra szóló betétkönyvvel is négyhónapos adómentes időszakot lehet nyerni. Ennél a megtakarítási formánál ugyanis december 31-én van az első tőkésítés. Ez azt jelenti, hogy az év végéig bármikor fizethetnek be, és bármikor vehetnek is ki pénzt belőle az ügyfelek, mindezt kamatadó mentesen.

Lapunk augusztus 11-ei számában tévesen közöltük, hogy a HVB Banknál 24 hónapra meghirdetett betétek évi kamatozása 7,245 meghaladja a ténylegesen kézhez kapott 7 százalékos kamatot. Ezzel szemben a valóság az, hogy a 7 százalékos egységesített betéti kamatláb-mutató (EBKM) a 7 százalékos, ezzel szemben az ügyfelek évi 7,245 százalékos kamatot kapnak meg.

A kamatperiódustól függ az adómentesség

A törvény szerint kamatjövedelemnek minősül a magánszemély által kamat címén megszerzett bevétel egésze, amibe beleértendő minden betétszámla, bankszámla után fizetett kamat, értékpapír által fizetett kamat és hozam, értékpapír, befektetési jegy beváltásakor, visszaváltásakor, átruházásakor elért árfolyamnyereség. A tőzsdei ügyletekből származó jövedelem után az adó mértéke szintén 20 százalék. A 2006. szeptember 1-jét megelőző betételhelyezés, illetve kötvényvásárlás esetében a folyamatban lévő kamatperiódusra eső kamatfizetés adómentességet élvez. A 2006. szeptember 1-je előtt vásárolt befektetési jegyeken a visszaváltáskor elért árfolyamnyereséget szintén nem terheli kamatadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!