Hírek

2006.09.20. 14:10

Nemzeti Kerekasztalt alakítanak a Kossuth tériek

A Nemzeti Kerekasztal megalakítására készülnek a Kossuth téri tüntetők; az elvi döntés kedden már megszületett, a konkrét dokumentumot este fogadják el - közölte Takács András, a demonstráció egyik vezéralakja szerdán.

BAMA

"Mindazt a politikai erőt, amely elfogadja azt a politikai akaratot, amit a Kossuth téri tüntetők megfogalmaztak, miszerint a kormány mondjon le, és ezt politikailag támogatni akarják, azoknak helye van a Nemzeti Kerekasztalban" - mondta. Hangsúlyozta: legitim és bejegyzett társadalmi szervezetek lehetnek tagjai a kerekasztalnak. Példaként említette a Fideszt, a KDNP-t, az MDF-et, a Jobbikot, a MIÉP-et, a Magyarok Világszövetségét és a Batthyány Társaságot. Közlése szerint megkeresik a pártokat, hogy azok is csatlakozzanak a kerekasztalhoz, a társadalmi szervezetektől viszont azt várják, hogy maguk jelentkezzenek.

Mint mondta, a Nemzeti Kerekasztal feladata lenne, hogy kidolgozza azt a politikai lépéssorozatot, amely megnyugvást hozna a társadalomnak. "Az nyilvánvaló, hogy egy új választás nélkül ez a politikai válság nem oldható meg" - fogalmazott. Kifejtette: társadalmi szervezetek vezetőiből alakult egy mintegy 20 fős bizottság is, az ő feladatuk többek között a kerekasztalról szóló dokumentum részleteinek kidolgozása.

Beszámolt arról is, hogy múlt este a Kossuth téren közfelkiáltással megválasztottak négy ügyvivőt, rajta kívül ügyvivő még Toroczkai László, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, Molnár Tamás, a Jobbik volt alelnöke és Balog Barna újságíró. Az ügyvivők személyes és politikai felelőssége, a már korábban, közfelkiáltásra elfogadott két petíció megvalósulása.

Takács leszögezte: a Kossuth téren nem született olyan felhívás, hogy a tüntetők menjenek át a szocialista párt székháza elé, és arra kérték az embereket, hogy békésen demonstráljanak.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!