Közélet

2006.11.08. 08:13

Biogázt termelnek a cukorgyárban

Kísérleti biogáztermelő berendezést adtak át a kaposvári cukorgyárban kedden. Európában, de a világon is egyedülálló programot indított útjára a Magyar Cukor Zrt.

Harsányi Miklós

A tiszta cukorrépa-szeletben lévő szerves anyag savakká, majd gázzá alakul, amit elégetnek. Ennek 60 százaléka éghető metán, amely energiát, biogázt termel – röviden így foglalható össze a folyamat. A kísérleti üzem két hete működik.
– A berendezés különlegessége abban rejlik, hogy ipari körülmények között, cukorgyári melléktermékből nyer energiát, magyarázta Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója.

Hájos László, a zrt. műszaki vezérigazgatója az avatón azt mondta: húsz év alatt – egy tonna cukorrépára vetítve – ugyan harmadára csökkent a gyár energiaigénye, ám a cukorgyártás rendkívül sok energiát használ fel. Szükséges, hogy a kiadásokat minden lehetséges módon mérsékeljék, a cukorrépa-szelet pedig hatalmas mennyiségben áll rendelkezésükre. A műszaki vezérigazgató reméli, hogy a kísérlet beváltja a hozzá fűzött reményeket. A jövőre tervezett biogázüzemben naponta már 800-1000 tonna répaszeletet dolgozhatnának fel, amely a gyári energia-felhasználás csaknem felét adná.
Elhangzott: a családok és a vállalatok is takarékoskodni akarnak az energiával. A hazai felhasználás közel 78 százaléka import, e célra évente mintegy 3000 milliárd forintot költ az ország. Németh Imre, a fejlesztéspolitikai irányító testület (FIT) tagja úgy vélte: Kaposváron pozitív példának lehetünk tanúi. A volt agrárminiszter drukkol a somogyiaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!