Hírek

2006.11.21. 07:00

Orbán mellett vagy ellen?

Egyre több jel mutat arra, hogy a Fideszen belül hamarosan megváltozhatnak az erővonalak, miután Orbán Viktor párt elnökkel szemben pozícióépítkezésbe kezdett az egyik vidéki városvezető.

BAMA

Számos olyan lépést tett az elmúlt hónapokban Kósa Lajos Debrecen polgármestere, amelyek alapján – információink szerint a Fideszen belül is – úgy tekintenek a városvezetőre, mint Orbán Viktor jelenlegi pártelnök jövőbeli riválisára. Forrásaink kizártnak tartják azt, hogy a hétvégi győri kongresszuson Kósa megmérettesse magát.

Ugyanakkor hosszú távon akár arra is esélyes, hogy miniszterelnök-jelöltjévé váljon a Fidesznek 2010-ben. Az elmúlt hónapokban a Fidesz politikáját érintő kérdésekben gyakran eltért Orbán és Kósa véleménye. Sőt a vesztes választások után a debreceni polgármester egyenesen azt mondta: nem tartja valószínűnek, hogy Orbán miniszterelnök-jelölt lesz 2010-ben.

Úgy tudjuk a városvezető az utóbbi hónapokban csendes építkezésbe kezdett párton belül is. Emellett a napokban több látványos esemény is köthető a nevéhez. Szombaton a például 30 harminc polgármester és megyei közgyűlési elnök jelent meg – köztük két MSZP-s – az általa kezdeményezett megbeszélésen, amelyen egy úgynevezett Önkormányzati Egyeztető Tanács létrehozását vetette fel. Egyebek mellett az is kijelentette: önkormányzati ügyekben le kell ülni a miniszterelnökkel tárgyalni, így eleget tesz a kormányfő meghívásának.

Mindezeken túl tegnap a Népszabadságban Kósa azt is bejelentette: indul a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöki posztjáért decemberben. Ezt a posztot eddig a súlyos balesetet szenvedett pécsi szocialista polgármester, Toller László töltötte be. A pozícióját erősító tisztség elnyerésére egyébként jó esélye van Kósának, miután a megyei jogú városok többségében párttársai ülnek.

Úgy tűnik az önkormányzati berkekben való befolyás megerősítése nem hagyta hidegen a jelenlegi pártvezetést sem. A Fidesz a hétvégén olyan előterjesztést fogadhat el, amely a belső szerkezetébe integrálja a párt önkormányzati tisztségviselőit.  A kiszivárgott tervezet szerint önkormányzati képviselők fórumának vezetője Orbán Viktor pártelnök lenne. Emellett a különböző szinteken dolgozó vezetők kinevezésében is fontos szerepet kapna a Fidesz elnöke.

Gyulai Attila politológus szerint Orbán Viktor legújabb javaslatának célja, hogy ne lehessen „különutas” politikát folytatni a Fideszben, vagyis ne alakulhassanak ki helyi hatalmi centrumok, amelyek alternatívát jelentenek a párt központja által folytatott politikával szemben. „Ez azonban hosszabb távon már érdekellentéteket okozhat a Fidesz országos és helyi politikusai között.

Szita Károly Kaposvár Fideszes polgármestere ugyanakkor ezeket a spekulációkat határozottan cáfolja. A városvezető lapunknak elmondta: saját maga is támogatja a előterjesztést, amelynek célja, hogy önkormányzati szintet hozzanak létre a párton belül.

Kósa Lajos egyelőre visszautasít minden olyan felvetést, amely azt sugallja, hogy szembe menne Orbánnal. Legalábbis ezt  a kormányfő meghívásának elfogadására érti. „Gyurcsányt továbbra is „persona non grata”-nak tartom, de a polgármestereknek a kormány előtt akkor is képviselniük kell a városukat, ha a miniszterelnök egy morális hulla. Szerdán az önkormányzatok és a polgármesterek tárgyalnak és nem fideszes politikus. Fideszes politikusként nem tárgyalnék Gyurcsánnyal, de polgármesterként igen.” – jelentette ki tegnap.

Érdekegyeztető testület a Fidesztől

Önkormányzati érdekegyeztető testület létrehozásáról nyújtott be törvényjavaslatot a Fidesz. A testületnek a főpolgármester, a megyei jogú városok polgármesterei, valamint a megyei közgyűlések elnökei lennének tagjai. Szűcs Lajos elmondta:  a javaslat célja, hogy a szervezet egyetértése nélkül a kormány ne terjeszthesse költségvetési törvényjavaslatát az Országgyűlés elé, valamint ne alkothasson nemzeti fejlesztési tervet és hozzá kapcsolódó operatív programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!