Hírek

2006.11.28. 15:35

Pénzt, paripát fegyvert kérnek az amerikaiak a NATO-csúcson

Cs. E.

NATO csúcstalálkozó kezdődött tegnap este a lett fővárosban. A napirenden a szövetség időszerű problémái szerepelnek, amelyekből van bőven. Az Egyesült Államok várhatóan újabb kísérletet tesz arra, hogy több pénzt és több katonát kérjen tagtársaitól, különösen az afganisztáni hadműveletekhez.

A segélykérés azonban nem könnyű, hiszen a közelmúltban több állam is jelezte, nem hajlandó csapatokat küldeni a legveszélyesebb tartományokba. A legélesebben a németek ellenzik a további csapatküldést a tálibok elleni háborúhoz, de a magyar Külügyminisztérium álláspontja is az, hogy a nemzetépítésben résztvevő kontingensen túl nincs lehetőség az afganisztáni jelenlét növelésére.

Értesülések szerint a washingtoni stratégák a nagyobb tehervállalás szorgalmazása mellett újabb partnerségi programot is előterjesztenek Rigában: ennek az a lényege, hogy NATO-n kívüli, demokratikusnak mondható országokat kellene bevonni – a jelenleginél nagyobb mértékben – a „terrorizmus elleni harcba”. A példa a Balkán, ahol az Európai Unió tudta tehermentesíteni az Egyesült Államokat.

A találkozó „pikantériája”, hogy néhányszáz kilométerre arrébb, a fehérorosz fővárosban – ugyancsak egy posztszovjet köztársaságban – a Független Államok Közössége tart csúcsértekezletet, Putyin orosz elnökkel az élen. Ráadásként George Bush, amerikai elnök úgy utazott Rigába, hogy közben „benézett” Tallinba. Észtország ugyancsak a szovjet birodalom része volt, s nemrég lett a NATO tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!