Hírek

2007.02.14. 17:59

Szemtanúkat találtak a rendőrök

Használható nyomok mellett szem- és fültanút is talált a rendőrség a zsarupalota elleni gépfegyveres támadás másnapján.

Éber Sándor

„Megfelelő és használható nyomokat talált a rendőrség, sőt szem- és fültanúja is van a rendőrszékház elleni gépfegyveres támadásnak” – jelentette be tegnap a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője. Horváczy Emese közölte, hogy a helyszíni szemle adatain kívül többórányi olyan videófelvételt is elemeznek, amelyeket a rendőrszékház és más, környékbeli intézmények térfigyelő kamerái rögzítettek. Kedden este a videofelvételekről még azt nyilatkozta a rendőrség, hogy azok a minőségük miatt nehezen felhasználhatóak.

A nyomozók továbbra is keresik azt a fekete Volkswagen Golfot, amely a lövöldözés idején járt a Teve utcában. A rendőrség ingyenesen hívható zöld számot – 06-80-201-295 – hozott létre az állampolgári bejelentésekre. A nyomozók elképzelhetőnek tartják, hogy egy szélsőséges csoport vagy egy szervezett bűnözői kör akciójáról van szó, de azt sem zárják ki, hogy valaki így gondolta megtorolni a rendőrségen vélt vagy valós sérelmét.

A szakemberek „kilenc vonalon” vizsgálják a kedd éjszakai esetet. Egyelőre még nem készült el a szakértői vélemény arról, hogy milyen fegyverrel követhették el a támadást. Egyelőre valószínűsítik, hogy Kalasnyikov géppisztollyal lőttek az épületre. Az NNI szóvivője nem erősítette meg azt az értesülést, mely szerint kedd este előállítottak volna két embert a rendőrszékház elleni lövöldözéssel kapcsolatban.

Az országos rendőr-főkapitány szerint nem attól kell félni, hogy szervezett csoportok követnek el további támadást, hanem olyanok, akikre hat az utánzás lehetősége, akiknek valamilyen egyéni sérelmük van, esetleg nem is a rendőrséggel szemben. Bene László szerint jelenleg a váratlanság, a kiszámíthatatlanság jelenti a legnagyobb veszélyt. Bene elrendelte a rendőrségi objektumok szigorúbb védelmét, melynek módszereit a főkapitányok határozzák meg.

A Köztársasági Őrezred védőfelszereléseket, bombakereső műszereket, sugár- és vegyi mérőműszerek, távirányítású bombák felrobbantását akadályozó rádiófrekvencia-blokkolókat és magas védelmi szintet nyújtó autókat kér a kormánytól. Az alakulat parancsnoka, Szabó Ferenc szerint a védett személyek szeptember óta nyolcvan fenyegetést kaptak, közülük a legtöbbet Gyurcsány Ferenc. Az őrezred „preventív és fizikai módon is” megerősítette a védett személyek, továbbá a Parlament őrzését.
Tarjányi Péter rendőrségi szakértő egy rádióműsorban úgy nyilatkozott, hogy a támadás helyszínét tudatosan választhatták meg. A lövés szórtságából azonban úgy tűnik, hogy az elkövető – akinek segítsége is volt – kapkodott.

Blöffnek nevezte a Rendőrpalota elleni támadást Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke. Kövér szerint a támadás annak használt, aki el akarja terelni a figyelmet az ország valós helyzetéről, vagy egyszerűen félelmet akar kelteni.

A rendőrség elfogott és gyanúsítottként kihallgatott egy 38 éves vecsési férfit, aki egy másik férfival egy videófelvételen politikusok és rendőrök elleni támadásról beszélt. A lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt gyanúsított férfi elismerte, hogy ő szerepel a felvételeken, ám hozzátette: azok készültekor ittas állapotban volt és nem emlékszik semmire. A rendőrség egy másik felvétel ügyében is nyomozást  indított.

Ezen egy eltakart arcú férfi az úgynevezett Magyar Nemzeti  Forradalmi Ítélet Végrehajtó Ezred közleményét olvassa fel egy automata lőfegyver társaságában. A nyilatkozat a politikai és rendőrség vezetők lemondását követelte, s azzal fenyegetőzött, hogy „fegyvereink azért vannak, hogy használjuk is őket, ne kényszerítsenek rá”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!