Hírek

2007.02.15. 11:08

Medián: Molnárt utálják és stabil a Fidesz előnye

Februárban újra 72 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok

mti

Februárban újra 72 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok - olvasható a Medián közvélemény-kutató cég honlapján. A borúlátás minden bizonnyal gazdasági természetű, de valószínűleg nem egyszerűen a háztartások megélhetési problémáiból következik - áll a Medián internetes oldalán közzétett, a HVG csütörtöki számában is megjelenő elemzésben. A kutatás szerint a januári adatokkal megegyezően az emberek 68 százaléka gondolja úgy, hogy az elkövetkező egy évben romlani fog a háztartásuk anyagi helyzete, az ország gazdasági helyzetét illetően azonban egy hónap alatt 59-ről 64 százalékra nőtt a pesszimisták aránya.

A február 2-a és 6-a között 1.200 fő megkérdezésével végzett kutatás szerint "a romló közhangulatban stabilizálódott a Fidesz tetemes előnye az MSZP előtt". Az ellenzéki párt támogatottsága a tavaly év végi politikai válság idején jelentősen visszaesett, januárban azonban újra a teljes népesség 37 százaléka szavazott volna a Fideszre.

Ugyanilyen arány alakult ki most februárban, és az MSZP támogatottsága is csak egy százalékponttal csökkent, ami természetesen statisztikailag nem szignifikáns változás. Jelentősen visszaesett viszont az MSZP-szimpatizánsok részvételi hajlandósága, így a választani tudó "biztos" szavazók körében igencsak szélesre nyílt a két nagy párt támogatottságát kifejező olló.

A politikusok népszerűségi listáját továbbra is a köztársasági elnök vezeti, néhány ellenzéki politikus megítélése a statisztikai hibahatárnál kisebb, néhány kormánypártié annál nagyobb mértékben csökkent.

A Medián érdekességként megemlíti, hogy 76 százalékos ismertségével bekerült a 20 legismertebb politikus közé Molnár Lajos egészségügyi miniszter, aki 13 százalékos népszerűségi mutatójával messze a legkevésbé kedvelt politikusnak számít.

A miniszter népszerűségi mutatójával még így sem döntötte meg a Medián által mért népszerűtlenségi rekordot. Ezt továbbra is Bokros Lajos tartja, akit 1995 októberében az őt ismerők kilenc százaléka látott volna szívesen "fontos politikai szerepben".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!