Közélet

2007.03.04. 18:10

Odafigyelésért szavaztak

Nemcsak formálisan szavaztak a cigány kisebbségi önkormányzatok képviselői, gyógyírt remélnek. A horvátok a legésszerűbbek, a támogatás mellé pályáznak is.

Meiszterics Eszter

Somogyban megyei testületekre a cigány és a horvát kisebbségi önkormányzatok képviselői szavazhatnak, ők ugyanis legalább tíz települési kisebbségi önkormányzatot választottak korábban. A német és a lengyel képviselők csak az országos listákra adhatják le voksaikat.

A cigány kisebbségnek eddig csak országos képviselete volt,  megyei nem. Boti Tiborné elnök nem csupán formaságnak tartja a mostani választást. – Nemcsak a kultúránk és a hagyományaink ápolásával kell foglalkoznunk, hanem a megélhetési problémákra és a szociális ügyekre is megoldást kell találnunk – mondta. Hozzátette: olyan terveket remélnek a megyei képviselőktől, amely kiemelten foglalkozik a munkahelyteremtéssel és a cigányok egészségügyi helyzetével.

Kovács Márk, a horvát kisebbségi önkormányzat elnöke a parlamenti képviseletben látja a problémát. Szerinte hiába hoztak létre megyei képviseleteket, ha nem csatolt hozzá a kormány forrást. 
– Ugyanabból a költségvetésből gazdálkodik a megyei, mint a helyi kisebbségi önkormányzatok. Létszámfüggetlenül 640 ezer forintból évente. Ebből sem semmit ehet képviselni – mondta.
Az anyagiak mellett az emberek gondolkodásán is változtatni kellene. Kovács Márk hangsúlyozta: ha bárkit megkérdezünk a közéletben arról, mit ért a kisebbségi politika alatt, szinte mindenki a cigány kérdésre gondol, holott 13 nemzetiség él hazánkban.

Tizenhárom nemzetiség

Hazánkban a bolgár, a cigány, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán magyarországi kisebbségnek van országos önkormányzata. Kaposváron tavaly október elsején 639-en vallották magukat valamelyik hazai kisebbséghez tartozónak.


A magyar–horvát baráti társaság ezt próbálja ellensúlyozni. A 156 tagot számláló országos egyesület nemcsak a hagyományőrzés és a nyelvápolás területén tesz a horvát kisebbségért, hanem a megye gazdaságának és a turizmusának fellendítésében is szerepet játszik – tudtuk meg Kovács Márktól. A szervezet nemrég húszmillió forintot nyert pályázaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!