Hírek

2007.03.05. 18:16

Néhány gyógyszer olcsóbb lesz

Közel háromezer tb-támogatott gyógyszert érint az első nyilvános gyógyszerárverés

BAMA

„Közel háromezer tb-támogatott gyógyszert érint az első nyilvános gyógyszerárverés, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) bonyolított le január óta és amelynek első eredményeit tegnap foglalta össze a szakminisztérium.  „Az orvosságok árversenye véget vet a korábbi mutyinak” – jelentette be Molnár Lajos egészségügyi miniszter tegnapi tájékoztatóján.

Mostantól a gyógyszergyártóknak meg kell határozniuk az azonos hatóanyagcsoportú készítmények közül a legolcsóbbat, amely referenciatermékké válik. A gyártókat érdekeltté tette a január 1-jével hatályos gyógyszergazdaságossági törvény, hogy március 10-éig (és ezután negyedévente újra és újra) további árcsökkentéseket érvényesítsenek. A lenyomott árú termékek április 1-jétől már az új fogyasztói árukon lesznek kaphatók a gyógyszertárakban. Ha a következő negyedévben egy még olcsóbb medicina jelenik meg, az az egész hatóanyagcsoportban megváltoztatja az árakat.

Ugyanis a referenciatermékhez képest határozza meg a biztosító, hogy mennyi forintosított támogatást ad egy-egy gyógyszerhez az adott terápiás csoportban. Azaz a legolcsóbb orvossághoz viszonyítva dönti el, hogy például a vérnyomáscsökkentőkért, gyulladáscsökkentőkért, fájdalomcsillapítókért mennyit fizetünk.

A tárcavezető elmondta: áprilistól mintegy ezer olyan készítmény ára csökken átlagosan 16 százalékkal, amelyeket 85, 55 és 25 százalékkal támogat a biztosító, miközben 141 készítmény ára nő.

Molnár Lajos ugyanakkor hozzátette: „aki nem a referenciakészítményt választja, közel 500 termék esetén 6 százalékos drágulásra számíthat”. Amennyiben tehát a beteg nem a legalacsonyabb árú orvosságot váltja ki a patikában, rosszabbul jár. Az árváltozás a minisztérium becslése szerint a betegek zsebében évente 10 milliárd, az OEP büdzséjében pedig 20 milliárd forintos megtakarítást eredményez.

A legolcsóbb medicinák áránál 20 százalékkal magasabb térítési díjú termékek közül mintegy száz készítmény kikerül az OEP támogatási körből – igaz, ezek helyettesíthetők generikus készítményekkel. További 134 terméket szintén kihúznak a támogatottak listájáról, azokat, amelyek mögött nincs valós forgalom.

„A betegek véleményünk szerint nem fogják megérezni, hogy kevesebbet fizetnek a patikában” – állítja a gyógyszerészkamara alelnöke. Hávelné Szatmári Katalin szerint azért nem, mert az, hogy végeredményben mennyit fizetünk a patikában, az nem csak a csökkentett fogyasztói ártól, hanem az OEP-támogatás mértékétől is függ.

„Ha a tb-támogatás csökken, könnyen előfordulhat, hogy piruláinkhoz drágább áron jutunk hozzá. A gyógyszerészkamara számításai szerint 5-7 milliárddal nőhet is a betegek terhe, ha az orvosok pácienseiket nem állítják át egy olcsóbb készítményre”. A gyógyszerváltás szerinte orvosszakmai kérdés. Megjegyezte: mintegy száz népszerű készítményt érinthet az OEP-támogatás megvonása, ami magasabb árakat generál.

Álságosnak nevezte Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa Molnár Lajos bejelentését, miszerint több mint ezer gyógyszer ára csökken. Szerinte a döntés a „monopol nagypiacnak” kedvez. Az ellenzéki szakpolitikus véleménye szerint a gyógyszer-gazdaságossági törvény úgy rendezte át a magyar gyógyszerpiacot, hogy 20-30 éves korszerűtlen készítményeket támogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!