Hírek

2007.03.06. 18:45

Tízmilliós bírságot is kiszabhat a felügyelet

Vizitdíjjal kapcsolatos visszaéléseket is vizsgál az egy hónapja működő Egészségbiztosítási Felügyelet. A kormányzati szerv nem egyszerű panaszirodaként működik, hiszen súlyos visszaélés esetén 10 millió forintos bírságot is kiszabhat rendelőintézetre, kórházra. A betegjogokat durván és többszörösen megsértőkkel végső esetben szerződést is bonthat a biztosító.

Bánky B.

„137 megkeresésből 50 panasz érkezett a testülethez, ezek felében a beteg ellátása minőségét kifogásolta; az esetek másik felében jogtalanul akarták beszedni a vizitdíjat, például terhes kismamáktól és 18 évnél fiatalabbaktól” – számolt be kedden Kovácsy Zsombor, a felügyelet elnöke az első tapasztalatokról. Eljárás folyik a debreceni Kenézy kórház ellen, ahol onkológiai ellátásról küldtek el betegeket. Vizsgálják a Heim Pál Gyermekkórházat is, ahol ötezer forintos letéti díjat kértek a szülőktől. Kovácsy Zsombor megemlített egy olyan esetet is, amikor az időpontra berendelt beteg diagnosztikai vizsgálatát hetekkel későbbre halasztották volna, de megcsillantották előtte a lehetőséget, hogy 16 ezer forintért azonnal, soron kívül elvégzik azt. Az ügy érdekessége az, hogy a beteg eleve az adott napon került volna sorra a várólista alapján. Hamarosan nyilvánosságra hozza a felügyelet az első minőségbiztosítási listát is, amely alapján beazonosítható lesz, melyik kórházban milyen sikerességgel gyógyítanak.

A Fidesz erőteljes hangulatkeltése és ellenpropagandája ellenére már érzékelhetők az egészségügyi reform eredményei Kuncze Gábor szerint. Az SZDSZ elnöke példaként említette, hogy Németországhoz hasonlóan nálunk is egy szabályozás – a gyógyszergazdaságossági törvény – teremtett versenyhelyzetet a gyógyszerpiacon, és ennek köszönhetően csökken ezer gyógyszer ára áprilistól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!