Hírek

2007.03.08. 16:38

Arányosabb közteherviselés az elvárt adó helyettesítésére

T. M.

Szinte változatlan feltételekkel be lehetne vezetni az elvárt adót azzal a megkötéssel, hogy a veszteséges vállalkozások bizonyíthassák, nem a jövedelmüket titkolják el, hanem valóban veszteségesek – mondta el kérdésünkre Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. 

Ehhez meg kellene határozni, mely esetekben nem kellene az adót megfizetni. Így például hivatkozhatnának arra a veszteséges vállalkozások, hogy a piaci körülmények miatt visszaesett az árbevételük, s amiatt nincs nyereségük, vagy egy beruházás miatt átmenetileg megnövekedtek a költségeik.

Az Alkotmánybíróság ugyanis amiatt semmisítette meg az elvárt adót, mert a törvényalkotók nem tették lehetővé az ellenbizonyítást. Emellett azt kifogásolták a bírák, hogy az adó nem áll közvetlen összefüggésben a fizetésre kötelezettek tényleges jövedelmi-vagyoni viszonyaival, s a meg nem szerzett jövedelmet terheli.

Veres János pénzügyminiszter a szerdai kormányülést követően jelentette be, hogy a kormány törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, amelyben január elsejéig visszamenőlegesen eltörölnék az elvárt adót. Július elsejétől viszont új adónemet kívánnak életbe léptetni, amelyet a kormány eredeti szándékának megfelelően a közteherviselésből részt nem vállaló vállalkozásoknak kell majd megfizetniük, s amely garantálja az arányos és igazságos közteherviselést. Veres egyelőre nem kívánt részleteket közölni. A pénzügyi tárca jövő szerdára készíti el törvényjavaslatát arról, milyen új közteherrel lehetne pótolni az elvárt adó megsemmisítése miatt kieső bevételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!