Közélet

2007.03.10. 12:55

Tavaszi erőpróba a földeken

Nem szívbajosak a gazdák. Igaz, hogy egyes helyeken harmadik napja szakad az eső, mégis azt mondják: a természet most törleszti adósságát. A csapadék mindenhol jótékony hatással van a földre.

Harsányi Miklós

– A termelők egyik szeme sír, a másik nevet – jellemezte a helyzetet Rózsa László homokszentgyörgyi falugazdász. – A téli szünet után alig várták a munkakezdést, s máris kényszerpihenőre vonultak. Ugyanakkor mégis csak örülnek annak, hogy végre-valahára eső itatja a földet. Dél-Somogyban különösen nagy volt a szárazság.

A Balaton partiak azzal bátorítják magukat: ha kisüt a nap és felszárad a szántó, gőzerővel folytatják a félbeszakadt munkát. Tavaszi József, az ordacsehi agrár zrt. elnöke pénteken azt mondta: a három napos esőzés előtt befejezték a repce és a búza első fejtrágyázását. Ötszáz hektáron megnyugtató állapotban van a föld, s arra számítanak, hogy a vetéssel sem lesz gond. Az ötven hektárnyi tavaszi búzán kívül 500 hektárnyi napraforgót termesztenek, s ehhez jön majd az ezer hektárnyi kukorica. Hollósi László, a földművelésügyi igazgatóság vezető falugazdásza szerint nincs ok pánikra. Az előrejelzések megnyugtatóak, a lemaradást minden bizonnyal bepótolják az agrárvállalkozások.

Varga Gábortól, a szakigazgatási hivatal főigazgatójától tudjuk: Somogyban március elejétől tegnapig csaknem 800 hektáron került földbe a tavaszi árpa, a zab és a magborsó. Az volna a legjobb, ha a munkával március 25-ig végeznének. Azután újra erőt gyűjtenek a gazdák; a jövő hónaptól már 115 ezer hektáron kukoricáznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!