Közélet

2007.03.20. 17:52

Megolvassák az állami milliókat

Leporolják a községi könyvtárakat a Dráva mentén; 19 millió forintból vásárolnak a falvakba olvasnivalót.

Nagy László

Több kistelepülésre megérkeztek az új folyóiratok, néhány száz könyv is felkerült a községi könyvtárak polcaira. A napokban az új számítógépek is megérkeznek a Dráva menti falvakba. Az emberek azt mondják: egy percig sem hittek benne, hogy amikor mindenütt csak megszorításokról és takarékosságról hallani, akkor náluk sokmillió forint jut a községi kultúrára.

Barcs központtal mobilkönyvtári hálózat építésébe kezdett a Dráva menti települések társulása, ehhez az államtól több mint 19 millió forintot kapnak idén.

– A legtöbb településen már rég elavult a könyvállomány, hat helyen nem működött könyvtár – mondta Ungváriné Kun Eszter oktatási referens. – A falvak többségében eddig évente néhány ezer forint jutott csak könyvek vásárlására. Ezentúl egyedül folyóiratokra évente hetvenezret költhetnek. Könyvekre pedig évente 250 ezer forint jut minden településen. Mindenhová internet és számítógép is kerül, így szoros kapcsolatban lesznek az ellátókönyvtárral. Az önkormányzatoknak csak a helyet kellett adniuk. Még a községi könyvtáros honoráriumát is a társulás fizeti. Öt településre épp ma viszik ki az új számítógépeket.

 – Ez nem bibliobusz, itt a szolgáltatás vált mobillá – hangsúlyozta Vértes Gábor barcsi könyvtárigazgató. – Nekünk ez elsősorban munkát jelent, de haszna is van, hiszen új munkahelyet és több számítógépet kapott az intézményünk. Főképp az elején rengeteg munkával jár a könyvtárépítés, jóformán mindenhol elölről kell kezdeni. A falvakban megmondják, hogy mit szeretnének olvasni és azt mi megrendeljük. A könyvek, folyóiratok egyenesen hozzájuk érkeznek. Ahol eddig nem volt könyvtár, oda néhány száz könyvet a saját állományunkból helyeztünk ki.

Egy szkeptikus polgármester nemrég azt mondta: semmi szükség erre, hiszen az elmúlt években alig 5-6 olvasója volt a könyvtáruknak. Aztán a szakemberek megnézték a könyvállományt, és kiderült: rég elavult, poros olvasnivalót kínáltak. Ezzel pedig nem lehet becsalogatni senkit a könyvtárba. Ezek zömét kihajítják, hogy legyen hely az újnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!