SÉTA

2007.03.22. 11:55

Újraforgatjuk a harcjeleneteket

A katonai hagyományőrzés hazánkban sokak számára ismeretlen dolog. Ám az ezredforduló környékén itthon is egyre ismertebbé válik. A történelmi hagyományőrzés egy olyan tevékenység, amely során a résztvevők egy történelmi eseményt, egy csata lezajlását korabeli eszközökkel, öltözékekkel újra leforgatnak.

Nagy Barnabás, Perczel Mór Gimnázium, Siófok

Ezzel a hagyományőrzők megismertetik az érdeklődőket a múlt eseményeivel kézzel fogható módon, nem csak a könyvek lapjain át.
A történelmi események felidézése nem új dolog, már az ókori Rómában is tartottak ilyen rendezvényeket. Az amfiteátrumokban a gladiátorokat egy, a múltban vívott csatának megfelelő felszereléssel látták el, így a közönség átélhette a csata hevét. Természetesen manapság egy csata újrajátszása korántsem jelent tényleges harcot.
[caption id="" align="aligncenter" width="450"] Nagy Barnabás és barátai a hősök előtt tisztelegnek a harcjátékokkal
[/caption]
A hagyományőrzés egy másik célja a tárgyak, a háborús felszerelések, egyenruhák megmentése a pusztulástól, ezzel is leróva a tiszteletet a viselőik iránt, akik a hazájukért, népükért küzdöttek.

Külföldön, főként nyugatabbra a második világháborús hagyományőrzés már a 70-es évektől működik. Magyarországon erre csak a rendszerváltás után nyílt lehetőség, így sokat kell még fejlődnie, elsősorban a felszerelések, egyenruhák terén. A nagyobb hagyományőrző eseményekről olykor hallunk a tévében is. Mint például a csobánkai rendezvény, ami a közönség előtt lejátszott egész nagyszabású hadijátékot is magába foglal, ahol a nézők komoly pirotechnikai eszközökkel, géppuskákkal, tüzérséggel, háborús harckocsikkal találhatják szembe magukat pár méterre a lövészárkoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!