Online közvetítés

2007.03.30. 08:49

Hulló tollak, de fő az egészség

Friss tavaszi szélben újra felrepült a páva a Vármegye házra, hogy fontos tanácskozáson döntsenek Somogy jövőjéről a képviselő urak és asszonyok.

SONLINE

Újra tanácskozásra gyűltek a Somogy megyei közgyűlés képviselői. Várhatóan döntés születik majd arról, hogy a Kaposi Mór Oktató Kórház 250 millió forintos hitelt kap az önkormányzaton keresztül év eleji likviditási gondjainak enyhítésére. Új pályázatot írnak ki a Megyei és Városi Könyvtár igazgatói posztjára. Eladásra kínálják a fonyódligeti gyermektábor egész megyei tulajdonát.

9:05
A szokásokhoz híven még leginkább hangos, középiskolai trécselésre hajazó zajtól teli a Megyeháza tanácsterme. Az üdítőitalok és a pogácsák száma jelentősen megcsappant, a képviselők becsekkoltak. A jó hangulatot Gelencsér Attila a közgyűlés elnöke törte meg: némi munka is vár ránk - felszólítással.

9:10
Gelencsér Attila ismertette az SZMSZ változásait, amely értelmében Jakó Gergely, (Fidesz) a közgyűlés alelnöke számára megengedték, hogy maradjon a kaposvári vagyongazdálkodási vállalat igazgatóságában.
A közgyűlés elnöke külön gratulált Klujber Lászlónak és Riez Ferencnek az állami kitüntetések miatt.
A képviselők levették a napirendről a lengyeltóti Csalogány Általános Iskola és Diákotthon megszüntetését a napirendről.

9:18
Átszervezik az önkormányzat hivatali strukturáját, gyakorlatilag mindeki (38 igen) támogatta az elképzelést. Gyenesei István (Somogyért) csak annyit kifogásolt, hogy nem kapták meg az átvilágításról szóló anyagot. Azonban a Stratégiai és Fejlesztési Főosztály inkább maradjon csak fejlesztési. Majer István (Fidesz) azonban kiemelte legyen stratégiai is. ebben kisebb vita után megegyeztek.

9:25
Személyi kérdések következtek, ahol is közalkalmazotti jogviszonyokat szüntnek meg. Elsőként a Somogy Megyei Gyermektábor (Fonyódliget) igazgatójáról döntöttek. Németh Lajos (Somogyért) azt javasolta, hogy kéthavi jutalom helyett négyhavit kapjanak a távozó vezetők. Gelencsér Attila erre azt válaszolta, hogy szerinte is jó lenne többet adni, de a rossz helyzetben erre valószínűleg nem lesz lehetőség.
Gyenesei István (Somogyért) kiemelte, az előző közgyűlésen nyolchavit is megszavaztak, ezért a négyhavi is megérdemelt lenne. A közgyűlés elnöke hozzátette: nem tehetik meg, holott ő is szeretné, majd azzal is megtoldotta, hogy ha nem örököltek volna egymilliárdos hiányt, nem lenne kérdés a jutalom mértéke.

9:40
A többség elutasította, hogy több jutalmat kapjanak a megszűnő közalkalmazotti jogviszonyokból távozó vezetők (Durácky József Pedagógiai Fejlesztő Központ Kaposvár; Somogy Megyei Általános Iskola Somogyvár, Mathias János Középiskola és Szakiskola Balatonboglár; Somogy Megyei Óvoda Nagyszakácsi). Cserébe a Somogyért frakció egyik megszüntetést sem szavazta meg.

Megköszöntük

A Somogy Megyei közoktatási Közalapítvány alapító okiratának módosításának tárgyalásakor Németh Lajos (Somogyért) felvetette, hogy a közgyűlés köszönje meg a távozó Sótonyi sándor eddigi munkáját. Gelencsér Attila elmondta: egyetértünk, de az előterjesztés kettes pontjában benne is van. Néhánya hangosan nevettek, az elnök szúrósodó tekintete elnémította a hangoskodókat.


9:46
A Kaposi Mór Oktató Kórház számára likviditási hitelt biztosít az önkormányzat, melynek lényege, hogy a megye veszi fel a hitelt, és a kórház vállalja, hogy év végéig, azaz december 15-ig kiegyenlíti bevételeiből mindezt.

9:50
A megye tulajdonában lévő Somogy Megyei Gyermektábor (Fonyódliget) egészét eladnák. Eddig csak körülbelül 1 hektáros területet árultak, de most a még majdnem 16 hektárt, az egészet el kívánják adni. Gyenesei István (Somogyért) az kérdezte, hogy milyen ajánlat érkezett a fonyódligeti tábor megvételére, és miért ilyen sürgős az egész kiárusításról való döntés?
Kollmann Gergely (MSZP) módosító indítvánnyal érkezett. Kolber István (MSZP) szintén azt tudakolta: mi változott a korábbiakhoz képest, hogy most kell az egész táborról dönteni?

Gelencsér Attila, a közgyűlés elnöke elmondta: nem olyan komoly a helyzet, csak kijelölésről van szó, mert a későbbiekben még dönthet a közgyűlés úgy, hogy nem adja el a gyermektábort. az elnök szerint csak lehetőséget kínálnának a döntéssel. Két ajánlat is érkezett a fonyódligeti tábor megvételére, de mindketten jelezték, ha egy részt adnak el belőle, akkor nem érdekli a vásárlókat az egész. Gelencsér Attila kiemelte, nincs elhatározás a közgyűlés vezetőségében az eladásra, sőt mindez nem is sürgős.

A ligeti táborlakó

Gelencsér Attila szerint az üdültetési funkciókat kisebb, hatékonyabb táboroztatással is meg lehetne oldani. De az elnök elmondta, szinte a somogyiak kromoszómáikban hordozzák már a fonyódligeti tábor hangulatát. "Együtt építettük, én is régi ligeti táborlakó vagyok" - emelte ki, majd hozzátette: nem biztos, hogy el kell majd adnunk.


10:05
Kollmann Gergely (MSZP) módosító javaslattal élt, melyben megfogalmazta: nyilvános pályázatra jogosítsák fel az elnököt a fonyódligeti táborral kapcsolatban. Balázs Árpád (Fidesz) ugyanazon álláspontot fogalmazta meg mint Kollmann Gergely kisebb kiegészítéssel. Hídvégi József fonyódi polgármester némán pogácsáért sietett.

Egy-egy

Gyenesi István korábbi kérdésénél Gelencsér Attila figyelmeztette a képviselőt, hogy válaszol, ha már tőle kérdezett. A fonyódligeti tábor értékesítésének kérdésében a képviselő mondta az elnöknek: hogy figyeljen rám, mert fontos a téma, ha már megadta a szót. Egy-egy. Eddig iksz.


10:14
Sárdi Árpád (MSZP) Gyenesei Istvánnal (Somogyért) ért egyet, hogy módosítással szavazzák meg a képviselők a javaslatot. Csak lehetőséget adjanak, ha tárgyalni akrnak az eladásról. Csak annak a lehetőségét kellene megteremteni, hogy ha a négymilliárd forint értékű ingatlanért valaki jelentkezne, akkor a képviselők eldanák-e a tábort. Az alelnök azt kérte Kollmann Gergely és balázs Árpád vonja vissza a nyilvános meghirdetésre vonatkozó módosító indítványt.

10:21
Schmidt Jenő (Fidesz) is a nyilvános meghirdetés mellett érvelt, ahol az egészet kínálják, amitől bármikor vissza is lehet lépni. Csorba Ottó (Fidesz) is támogatta. Balázs Árpád (Fidesz) szerint ahhoz, hogy komoly jelölteket csalogassanak elő, szükséges a nyilvános kínálás, mert a közgyűlés csak így láthatja, milyen kereslet van a tábor iránt. A siófoki polgármester úgy szeretné módosítani a javaslatot, hogy az üdülési funkció ne sérüljön.

10:33
Kollmann Gergely (MSZP) fenntartja módosító javaslatát, kiegészítve Balázs Árpád (Fidesz) elképzeléseivel. Kolber István (MSZP) serint kezd végre működni a közgyűlés, de azt mondta: ne döntsenek ma a kérdésben. Áprilisban egy jobb javaslattal térjenek vissza. Gyenesei István (Somogyért) azt emelte ki hozzászólásában, hogy a tábor vezetői posztjára pályázatot írnak ki ma, de azt sem tudják mekkora lesz az intézmény. A képviselő külön értékesíteni az eddig is eladásra kínált hektárnyi területet. Erre a képviselők közül többen, és Gelencsér Attila is hangosan "nemmel" nyilvánított véleményt beszéd közben.

10:36
Csorba Ottó (Fidesz) ügyrendi javaslattal élt: tartsanak szünetet a kérdés pontos megtárgyalása miatt. De visszavonta, mert Gelencsér Attila meggyőzte. Németh Lajos (Somogyért) szerint nem kicsinyes a kérdés, a megye egyik legnagyobb értékéről van szó. A képvielők zúgolódása sem csitította a képviselő indulatait: szerinte ma ne tárgyalják így a kérdést.

10:45
Vörös Tamás főjegyző, az elhagzott módosításokat bedolgozva a javaslatba kínálta szavazásra a fonyódligeti tábor eladásának határozati elképzeléseit.

10:52
A nagy vitában öt perc szünet, mert döntésképtelen a közgyűlés a kérdésben.

Tudod mikor kezdődik?

A rövidnek hirdetett szünet 15 percre duzzadt,a frakciók szenvedélyes vitában tárgyalták: mi is legyyen a fonyódligeti tábor sorsa. A csengőszó hatékonyan parancsolta be a képviselőket a terembe.


11:17
Ma csak a tábor területének értékesíthetőségéről dönt - derült ki Gelencsér Attila szavaiból a tárgyalások után. A többi kérdésről később döntenek majd.
A képviselő-testület 33 igen, 3 nem és 2 tartózkodással elhatározta, hogy  a fonyódligeti tábor 17 hektáros területe egyben értékesíthető lesz.

11:28
Az idén benyújtandó decentralizált önkormányzati fejlesztési támogatás elnyerésére kiírt pályázatokról határoztak a közgyűlés tagjainak. Gyenesei István (Somogyért) azt hiányolta, hogy a javaslatban nem állapítottak meg az egyes megyei intézményeket érintő fejlesztési pályázatok között fontossági sorrend.

11:33
"Nagyon örülök, hogy áll a botrány" - kezdte Dr. Repa Imre a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, mint előterjesztő beszédét abban a napirendi pontban, amelyben a főigazgató beszámolt, hogy milyen feltételekkel, milyen feladatokat, ellátási területeket kap a megyei egészségügyi intézmény. Repa Imre segítséget és támogatás kért a képviselőktől ahhoz, hogy a megindult folyamat végén biztosítva legyen a megyei egészségügyi ellátás.

11:41
Balázs Árpád (Siófok) azt kérdezte, mikor lehet véleményezni a Regionális Egészségügyi Tanács döntései. Erre Repa Imre azt mondta, hogy a RET szerinte törvénytelenül működik. A professzor kiemelte, hogy a mai beszámoló egy jelenlegi állapotról való tájékoztatás, ami törvényi kötelezettségből fakad.

11:48
Gelencsér Attila elmondta, hogy a törvény kivette a döntés jogát közgyűlés kezéből a kórházak ellátási feladatainak pontosításában. Mint kiemelte csak tájékoztatásról van szó, ezért az esetleges vitázást feleslegesnek tartja. A megyei közgyűlés elnöke észrevételeket csatol a megkötendő OEP szerződéshez.

11:53
Balázs Árpád (Fidesz) egyoldalú diktátumnak nevezte a miniszteri rendeletet, és a fenntartókkal való bánásmódot is kulturálatlannak minősítette a siófoki polgármester, aki javaslatában azt fogalmazta meg: a négy megyei fenntartó későbbi egyeztetésétől tegyék függővé a megállapodást.
Kolber István (MSZP) azt javasolta, hogy az elnök a felolvasott záradékát külön tegye fel szavazásra. Valamint azt kérdezte, hogy OEP szerződést, kinek kell aláírni?

12:02
Szerződést az intézmény vezetője is aláírhatja, ha arra felhatalmazást kap - mondta Repa Imre, a megyei kórház főigazgatója, aki hozzátette, hogy az szerződés kapacitás lekötését jelenti, amit törvény határoz meg.

12:09
Elfogadták a Kaposi Mór Oktató Kórház tájékoztatóját.

12:12
Véget ért a megyei közgyűlés mai tanácskozása. Gyenesei István (Somogyért) utolsó hozzászólásában azt kifogásolta, hogy a Regionális Területfejlesztési Tanács Monitoring Bizottságába nem Németh Lajost (Somogyért), hanem Mézes Évát (SZDSZ) delegálták. Mint kiderült, a liberális képviselőt a minisztérium delegálta, és még nem tudni, hogy a közgyűlés jelöltje, Németh Lajos, hogyan lesz tag a bizottságban.

Következő ülését április végén tartja Somogy megye közgyűlése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!