Hírek

2007.04.03. 06:20

Olcsó húsnak híg a leve

Húsvétkor is meglehetősen fontos, hogy jó minőségű ételek kerüljenek a családi asztalra. Ezért jobban jár az, aki már a vásárlásnál nyitva tartja a szemét.

Tóth Marcella

„Olcsó húsnak tényleg híg a leve” – hangsúlyozza a Magyar Húsiparosok Szövetsége a húsvét előtt kiadott fogyasztói tájékoztatójában. A fenti állítást azzal magyarázzák, hogy az alacsonyabb ár kisebb hústartalmú terméket takar. Az ár ugyanis mindig jelent egyfajta minőséget, s a fogyasztó ne várja, hogy egy négyszáz-ötszáz forintos húskészítmény olyan legyen mint egy ezerforintos termék – hangsúlyozta érdeklődésünkre Berczik Attila, a szövetség ügyvezető titkára.

A legdrágább a parasztsonka, melynek bruttó kiskereskedelmi ára 1 150 forintnál kezdődik kilogrammonként. Ennek hústartalma száz százalék, s a termék bőrrel vagy szalonnával fedett, megfelelően formázott sertéscomb vagy lapocka. A következő kategória a füstölt kötözött sonka, amelynek kilonkénti ára 925 forinttól indul, s hústartalma kilencvenöt-száz százalék között van. Ez a termék formázott sertéscombból vagy lapockából készül. A legolcsóbb a füstölt-főtt kötözött sonka, amelynek az ára körülbelül 700 forinttól indul, s sertéstarjából vagy lapockából készül. Az alacsony árhoz, alacsony, mindössze negyvenöt-hetven százalék közötti hústartalom párosul.

A vásárlásnál fontos, hogy a fogyasztó megbízható helyen szerezze be a húskészítményeket, ne pedig alkalmi árusoktól. Ha aszemélyes jó kapcsolata van egy hentessel, húsárussal, akkor nyugodtan bízzon meg abban, amit ő ajánl. Az előre csomagolt húsvéti sonkáknál pedig a címke alapos tanulmányozása a legfontosabb, hiszen ebből deríthető ki, hogy milyen eljárással, illetve mely részből készítették. Emellett az is a címkéből derül ki, hogy az adott termék hol készült, illetve, hogy meddig fogyasztható. Gyanús, ha egy terméken több címke van, ezért azt ajánlatosabb a polcon hagyni.

A húsvét körüli két hónapban négyszer-ötször annyi füstölt sonka és húsféle fogy, mint általában. Ezért az ünnep táján olcsóbbak ezek a hústermékek, s sok a szezonális kereskedelmi akció. Tavaly több mint 2400 tonna füstölt csülköt, sonkát, lapockát, és egyéb hasonló húsárut március-áprilisban adtak el a kereskedők az egész évi összesen mintegy 5300 tonnás forgalomból – derül ki a Nielsen piackutató vállalat adataiból.

Érdemes a sonkához való tojás kiválasztásánál is óvatosnak lenni. Ugyancsak a megbízható beszerzési helyek fontosságát emelte ki érdeklődésünkre Földi Péter, a Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének titkára. A szakember szerint fontos ellenőrizni a tojás tisztaságát, illetve a fogyaszthatósági idejét. A tojásra bélyegzett kódból ugyanis az is kiderül, hogy mely országból származik az adott termék (Magyarországot a HU betűk jelölik).

Ha valaki a gyakorlatban szeretné tesztelni a frissességet, az rázza meg az tojást, ha nagyon kotyog, akkor mozog benne a sárgája, vagyis már bizony már korosabb az áru – magyarázza a szakember. A magyar termelőktől származó tojás ára egyébként mérettől függően 20 és 30 forint között van húsvét környékén. A nagy kereskedelmi láncok pedig import tojással akcióznak, így darabját 18 forintért kínálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!