Hírek

2007.04.03. 14:16

Tojással dobálták meg az antifasisztákat

Tojással dobálták meg az emlékezőket kedden a Szabadság téren, amikor a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) megemlékezést tartott a szovjet katonai emlékműnél; a rendőrség három embert előállított.

BAMA

Mintegy 15-20 - az elmúlt hetek tüntetéseiről már ismert - demonstráló folyamatos bekiabálással és gyalázkodással várta a dupla kordonnal elkerített helyszínre érkező, döntően idősebb korú emlékezőket. Az emlékműnél zajló esemény elején az egyik tüntető tojással kezdte dobálni az idős embereket; volt, akit az arcán talált el. A tojással dobálózó férfit több rohamrendőr megbilincselte, majd később két másik társát is előállították.

"Az a magyar társadalom egyik legnagyobb baja, hogy nem ismeri a múltját (...), nem nézett vele szembe" - fogalmazott a 62 évvel ezelőtti április 4-i eseményekre, valamint a rendszerváltás előtt a "felszabadulás" ünnepeként méltatott napra utalva Mécs Imre, az MSZP 1956-ban halálra ítélt országgyűlési képviselője. A politikus, akinek szavait folyamatos bekiabálások zavarták, elmondta: a mai nap mementó, ilyenkor arra emlékezünk, hogy "bár a Szovjetunió a világ egyik legnagyobb diktatúrája volt, a második világháborúban katonái hősként harcoltak több európai, így a magyar nemzet szabadságáért is".

 "A legkevesebb, hogy kegyelettel ideállunk, és tisztelgünk a hősök emléke előtt" - mondta beszédében Földes György történész, a Politikatörténeti Intézet vezetője. Hozzátette: "a megemlékezés része kell, hogy legyen nemzeti tudatunknak, hiszen 1945 után három évig addig még soha nem tapasztalt demokratikus rendszer bontakozott ki. "Április 3-a, 4-e azt az üzenetet hordozza magában, hogy ez az ország felszabadult" - fogalmazott Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság budapesti elnöke.

Az emlékmű a jövőben is a Szabadság téren marad - mondta a rendezvény végén Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára az MTI-nek.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!