Kultúra

2007.04.04. 20:22

Száz év múlva is értsék a költőt

– A költészetet ünnepeljük, amikor a politika és a bulvármédia mindent megtesz, hogy tönkre tegye a szép magyar beszédet – mondta Nyári László költő szerdán a huszadik balatonszárszói költészetnapi megemlékezésen.

Fónai Imre

– Olvastam valahol, hogy harmincezer költő van Magyarországon. Márpedig ha ez igaz, akkor ennyien képesek lehetünk megmenteni valamit a szép beszédből, a költészetből. Ha a törökdúlást, a Habsburg-uralmat, meg az oroszokat is túléltük nyelvileg, akkor talán a szórakoztató-ipar, meg a politika támadását is sikerül és megmarad a magyar nyelv egyedisége, szépsége, s száz év múlva is érteni fogják József Attila sorait. Bízom benne, hogy egyre többeket zavar nyelvünk elsekélyesedése és mindig lesznek, akik olvassák is a költőket.

1988-ban tartották az első hivatalos ünnepséget a szárszói József Attila Általános Iskolánál, de Tüskés Tibor író tegnap arra emlékeztetett: 1980-ban is összegyűlt húsz magyar költő Szárszón baráti beszélgetésre; egy Viktor fedőnevű titkosügynök megfigyelése miatt maradt fenn erről írásos dokumentum...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!