Hírek

2007.04.21. 10:31

Jön a magyar biodízel

Májusban kezdi el a termelést a legnagyobb magyarországi biodízelgyár Bábolnán. A hazai gazdáknak alternatív bevételi forrást jelenthet az energianövények termesztése. A világ távolabbi pontjain azonban éhínség is kialakulhat, ha az energianövények kiszorítják az alapvető gabonaféléket.

Németh Márk

Május közepén megkezdi a termelést Magyarország legnagyobb biodízelgyára Bábolnán. Az üzem idén 25 ezer, 2008-tól pedig évi 50 ezer tonna bioüzemanyagot állít majd elő. A gyárat már a kilencvenes évek közepén felépítették, de a beruházások csődje miatt máig nem indult meg benne a biodízel-előállítás. Jelenleg viszont már a gyártási technológiát szerelik össze az üzemben.

Május közepétől egy hónapig próbaüzemben működünk, június végétől azonban a tervek szerint teljes gőzzel beindul a termelés – tájékoztatta lapunkat Novák Gergely, az Öko-Line Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója. A gyárban évi 150 ezer tonnányi repcéből nyerik ki a biodízel előállításához szükséges olajat. A biodízel nagy részét a Mol vásárolja meg, de szállítanak majd belőle Ausztriába és a környezetbarát üzemanyagok felhasználásának terén élenjáró Németországba is.

Magyarországon mintaüzemekben Kunhegyesen és Mátészalkán már évek óta gyártanak környezetbarát olajat, igaz csak időszakosan, és csupán évi 2-5 ezer tonna mennyiségben. A következő hetekben egy másik óriás biodízel üzem építését is elkezdődik Komáromban a Rossi Biofuel Zrt. és a Mol együttműködésében. A harmincmillió euróból épülő létesítményben évi 150 ezer tonna bioüzemanyagot gyártanak majd, várhatóan az év végétől.

A biodízelgyártás hazai beindulása kedvező hatással lehet a magyar mezőgazdaságra, hiszen alternatív jövedelmezési lehetőséget teremt az energetikai növények termesztése a magyar gazdák számára – véli Novák Gergely. Az egyre nehezebben értékesíthető hagyományos szántóföldi növények (búza, kukorica, cukorrépa) helyett szükség is van a hosszú távon keresett, jó áron eladható haszonnövényekre, így az energianövényekre is. A piac pedig szinte garantált a számukra. Az Európai Unió elképzelései szerint ugyanis már 2010-ben elérné az 5,75 százalékot a bioüzemanyagok piaci részesedése. A következő évtized végére pedig minimum tíz százalékra kellene növelni a bioalkotórészek arányát a járművekbe szánt üzemanyagokban.

Üzemanyag növényből, állatból, használt olajból

A biodízel a gázolaj helyettesítője, főleg olajos magvakból – Magyarországon repcéből és napraforgóból, Amerikában szójából, a Távol-Keleten pedig pálmaolajból – készítik. Az alapanyagokból préseléssel nyerik ki a növényi olajat, amit utána úgynevezett „észterezéssel” alakítanak át üzemanyaggá. Emellett algából, sőt állati zsíradékból is elő lehet állítani biodízelt. Amerikában több cég is hasonló üzem létesítését tervezi. Sőt, mind több amerikai kotyvasztja saját maga az autójának üzemanyagát. A vendéglőkben használt sütőolajat leszűrik, majd ülepítés után speciális szódalúggal kezelik, tiszta alkoholt adnak hozzá, s már kész is az üzemanyag.

Egyes szakértők szerint hamarosan biodízel-felesleg is kialakulhat az unióban, annyi gazda térhet át az energianövények termesztésére a hektáronkénti 45 eurós támogatás és a kedvező felvásárlási árak miatt. Az Európai Unió biodízel termelési kapacitása egy év leforgása alatt akár 25-35 százalékkal is növekedhet a jelenlegi 6,5 millió tonnáról – állítja az Európai Biodízel Bizottság (EBB) főtitkára, Raffaello Garofalo. Véleménye szerint a kapacitásfelesleg kialakulásának elkerülésére Brüsszelnek még inkább ösztönöznie kellene az üzemanyagokhoz adagolt biodízel-mennyiség növelését.

Néhány környezetvédő szerint a fejlődő országokban gondot okozhat a biodízel széles körű elterjedése. Egyre több gazda térhet át az alapvető élelmiszerek előállításához szükséges gabonafélék termesztéséről a biodízel alapanyagául szolgáló, könnyebben és drágábban eladható növények termesztésére. Így a világ olyan pontjain is szűkössé válhatnak az élelmiszerkészletek, ahol eddig nem jelent gondot az ellátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!