Hírek

2007.04.27. 18:12

Évekig pereskedhetnek a tűzijáték károsultjai

A Fővárosi Bíróságon pénteken megkezdődött az öt halálos áldozattal és több mint 300 sérülttel járó tavalyi augusztus 20-i budapesti tűzijáték közben kitört vihar 32 károsultjának pere.

É. S.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A hirtelen jött viharban több mint 500-an sérültek meg – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Az ügy akár több évig is elhúzódhat. A bíróság előbb a kártérítés jogalapjáról dönt a rendezvényt szervező Nexus Kft. és alvállalkozója, továbbá a katasztrófavédelem, a Miniszterelnöki Hivatal és a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen indított eljárásban. Ha a kártérítést jogerősen megítélik a felpereseknek, akkor újabb eljárás kezdődik a kártérítés összegéről. A felperesek 6,2 millió forintos kártérítést jelöltek meg keresetükben, de ha a bíróság jogosnak találja igényüket, akkor összesen mintegy 100 millió forintot követelnek majd az alperesektől.

A károsultak részben az ombudsmanok tavaly őszi álláspontjára támaszkodva úgy vélik, hogy súlyos mulasztások történtek az augusztusi budapesti tűzijáték előkészítése és lebonyolítása után. A megbízó MeH rendezővel kötött szerződése hiányos volt, az illetékes hatóságoknak nem volt megfelelő tervük katasztrófa esetére, és legfőbbképpen nem észlelték, illetve nem értékelték megfelelően a meteorológiai riasztást. A katasztrófavédelemnél csak órákkal a tragédia után vették észre a meteorológiai szolgálat viharjelzését, a BRFK-nál pedig, ahol egyedül fogták a riasztást a katasztrófa előtt, nem intézkedtek megfelelően a kiürítésről.

Az alperesek a pénteki tárgyaláson a kereset elutasítását kérték. Kifogásolták, hogy a kereset tárgyalásra alkalmasságát, hiszen nem konkretizálja az egyes alpereseknél a felelősséget. A katasztrófavédelem jogi képviselője például elmondta, a BRFK már elutasított egy, az ügyben tett feljelentést azért, mert a katasztrófavédelem tevékenysége és a bekövetkezett tragédia között nincs ok-okozati összefüggés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!